KARI HIJAU IKAN TONGKOL. NASI PUTIH PULA JANGAN DI TOLAK

~ KARI HIJAU IKAN TONGKOL. NASI PUTIH PULA JANGAN DI TOLAK~

- Ikan/daging/ayam. Ikut pilihan - dibersihkan
- 6 biji cili hijau/cili api dicampur.- kisar
- 2 inci halia - kisar
- 2 biji bawang merah - kisar
- 2 ulas bawang putih - kisar
- 1 inci lengkuas- kisar
- 2 batang serai - kisar/ketuk
- beberapa helai daun kari - hiris dan kisar. Ambil airnya
- Beberapa helai daun limau purut- dicarikkan/kisar
- 1 sudu besar serbuk ketumbar
- 1 sudu kecil jintan manis
- 1 sudu kecil jintan putih
- Santan- agak2 sahaja
- Garam dan minyak
- stok perisa/kiub
- Daun selasih untuk aroma
CARA :
1. Goreng ikan sehingga masak.
2. Tumis bahan kisar bersama bahan2 yang lain.
3. Masukkan ikan dan santan juga daun selasih. Biarkan mendidih. Sedia untuk dihidang.
- SELAMAT MENCUBA -
-kredit resepi:Angah Izan

Catat Ulasan

0 Ulasan