~ KARI HIJAU IKAN TONGKOL. NASI PUTIH PULA JANGAN DI TOLAK~
- Ikan/daging/ayam. Ikut pilihan - dibersihkan
- 6 biji cili hijau/cili api dicampur.- kisar
- 2 inci halia - kisar
- 2 biji bawang merah - kisar
- 2 ulas bawang putih - kisar
- 1 inci lengkuas- kisar
- 2 batang serai - kisar/ketuk
- beberapa helai daun kari - hiris dan kisar. Ambil airnya
- Beberapa helai daun limau purut- dicarikkan/kisar
- 1 sudu besar serbuk ketumbar
- 1 sudu kecil jintan manis
- 1 sudu kecil jintan putih
- Santan- agak2 sahaja
- Garam dan minyak
- stok perisa/kiub
- Daun selasih untuk aroma
- 6 biji cili hijau/cili api dicampur.- kisar
- 2 inci halia - kisar
- 2 biji bawang merah - kisar
- 2 ulas bawang putih - kisar
- 1 inci lengkuas- kisar
- 2 batang serai - kisar/ketuk
- beberapa helai daun kari - hiris dan kisar. Ambil airnya
- Beberapa helai daun limau purut- dicarikkan/kisar
- 1 sudu besar serbuk ketumbar
- 1 sudu kecil jintan manis
- 1 sudu kecil jintan putih
- Santan- agak2 sahaja
- Garam dan minyak
- stok perisa/kiub
- Daun selasih untuk aroma
CARA :
1. Goreng ikan sehingga masak.
2. Tumis bahan kisar bersama bahan2 yang lain.
3. Masukkan ikan dan santan juga daun selasih. Biarkan mendidih. Sedia untuk dihidang.
3. Masukkan ikan dan santan juga daun selasih. Biarkan mendidih. Sedia untuk dihidang.
- SELAMAT MENCUBA -
-kredit resepi:Angah Izan
-kredit resepi:Angah Izan
0 Ulasan