KUIH CARA BERLAUK KENTANG DAGING
Bahan-bahan untuk tepung
*******************
4 cawan tepung gandum
1 cawan santan
3 cawan air
4 biji telur
Garam
Kunyit serbuk
Untuk inti
********
Daging kisar
Kentang
Bawang besar
Bawang puteh
Halia
Daun kari
Kari daging
Kunyit serbuk
Cili kering kisar
Garam
Untuk hiasan
************
Daun sup
Daun bawang
Cili merah/ hijau
Bahan-bahan untuk tepung
*******************
4 cawan tepung gandum
1 cawan santan
3 cawan air
4 biji telur
Garam
Kunyit serbuk
Untuk inti
********
Daging kisar
Kentang
Bawang besar
Bawang puteh
Halia
Daun kari
Kari daging
Kunyit serbuk
Cili kering kisar
Garam
Untuk hiasan
************
Daun sup
Daun bawang
Cili merah/ hijau
Cara Penyediaan:
- Cara-cara untuk inti:
- Panaskan minyak dan tumis bawang besar dan bawang putih sehingga kekuningan.
- Masukkan bancuhan rempah kari yang dibancuh dengan sedikit air dan masak sehingga pecah minyak.
- Masukkan daging bersama lada sulah dan kiub ayam kemudian kacau sehingga kering airnya.
- Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
- Cara-cara untuk adunan kuih cara:
- Bancuh semua bahan adunan kuih cara daan kacau sehingga sebati. Tapis dengan penapis supaya tiada ketulan tepung. Che Nom bancuh di dalam blender saja.
- Panaskan loyang kuih cara dan sapu sedikit minyak. Tuang adunan ke dalam acuan dan sudukan inti ke atas kuih. Kemudian tabur dengan hirisan cili, daun bawang, daun sup dan bawang goreng.
- Tutup loyang dengan penutupnya atau tudung periuk.
- Masak selama lebih kurang 3-4 minit di atas api perlahan.
0 Ulasan