SHAWARMA AYAM (DAGING PUN GUNAKAN RESIPI YANG SAMA)
Bahan-bahan untuk roti :
3 cawan tepung gandum
1 sk garam
2 sk baking powder
4 sb shortening
1 1/4 cawan air suam
Cara-caranya :
1. Campurkan bahan-bahan kering dalam mangkuk. Masukkan shortening dan gaul sebati.
2. Masukkan air suam sikit demi sedikit hingga dan gaul hingga menjadi doh.
3. Bahagikan kepada beberapa biji dan buatkan bulat. Rehatkan 10 minit.
4. Canaikan doh mengikut ketebalan yang dikehendaki. (kalau nak macam roti pita, canai tebal sikit).
5. Goreng atas non stick pan dengan beberapa titis minyak disapu bagi mendapatkan efek belang.
6. Letakkan kepingan doh selama 2-3 minit setiap permukaan dan angkat.
1. Campurkan bahan-bahan kering dalam mangkuk. Masukkan shortening dan gaul sebati.
2. Masukkan air suam sikit demi sedikit hingga dan gaul hingga menjadi doh.
3. Bahagikan kepada beberapa biji dan buatkan bulat. Rehatkan 10 minit.
4. Canaikan doh mengikut ketebalan yang dikehendaki. (kalau nak macam roti pita, canai tebal sikit).
5. Goreng atas non stick pan dengan beberapa titis minyak disapu bagi mendapatkan efek belang.
6. Letakkan kepingan doh selama 2-3 minit setiap permukaan dan angkat.
proses pembuatan shawarma ayam dari Istanbul
Bahan-bahan ayam :
Dada ayam @ daging lembu - secukupnya (ikut selera masing-masing)
1/2 sk jintan manis
1/2 sk jintan putih
1/4 sk biji ketumbar
1/4 sk lada hitam
Garam
Beberapa sudu yougurt asli
1 ulas bawang putih - diketuk
1sb minyak zaitun
Pati ayam
Mayonis/cili sos/mustard/lelain sos..
Dada ayam @ daging lembu - secukupnya (ikut selera masing-masing)
1/2 sk jintan manis
1/2 sk jintan putih
1/4 sk biji ketumbar
1/4 sk lada hitam
Garam
Beberapa sudu yougurt asli
1 ulas bawang putih - diketuk
1sb minyak zaitun
Pati ayam
Mayonis/cili sos/mustard/lelain sos..
Cara-caranya :
1. Campurkan semua bahan dan perap sekurang-kurangnya 1-2 jam. Lagi lama lagi sedap.
2. Panggang ayam hingga masak (atau grill diatas pan)
1. Campurkan semua bahan dan perap sekurang-kurangnya 1-2 jam. Lagi lama lagi sedap.
2. Panggang ayam hingga masak (atau grill diatas pan)
Bahan-bahan acar :
tomato - dipotong dadu
timun - dipotong dadu
lobak merah - dipotong dadu
bawang merah - dipotong dadu
lada benggala - dipotong dadu
cili hijau - ditumbuk kasar
garam
gula
cuka
perahan limau nipis
air masak
tomato - dipotong dadu
timun - dipotong dadu
lobak merah - dipotong dadu
bawang merah - dipotong dadu
lada benggala - dipotong dadu
cili hijau - ditumbuk kasar
garam
gula
cuka
perahan limau nipis
air masak
Cara-caranya :
Campurkan semua bahan dan bahan perasa..nisbah @ sukatan ikut sukahati lah ye..sesedap rasa.
Campurkan semua bahan dan bahan perasa..nisbah @ sukatan ikut sukahati lah ye..sesedap rasa.
Cara untuk wrapped ayam :
Alas dengan aluminium foil. Letak sekeping roti diatas aluminium foil dan sapukan mayonis di atas permukaan roti tadi. Hiris ayam/daging dan susun bersama acar tadi.
Alas dengan aluminium foil. Letak sekeping roti diatas aluminium foil dan sapukan mayonis di atas permukaan roti tadi. Hiris ayam/daging dan susun bersama acar tadi.
Letakkan mayonis & sos yang korang suka dan gulungkan.. dah siap, boleh makan dah
oh ya, nak letak sayur salad ke fries ke pun boleh jugak.. ikut tekak kita sendiri.selamat mencuba!
oh ya, nak letak sayur salad ke fries ke pun boleh jugak.. ikut tekak kita sendiri.selamat mencuba!
0 Ulasan