Popia satar ikan
Resepi Satar Ikan
1kg ikan selayang diambil isinya sahaja*
1 biji kelapa parut *
2 sdb cili kisar *
4@5 labu bawang merah *
3 ulas bawang putih *
1/2 inci halia *
1 batang serai*
Sedikit lada hitam*
5 biji cili padi dimayang
Garam,gula secukupnya
Kulit popia
Cara penyediaan
1. Kisarkan semua bahan yg bertanda * sehingga halus.
2. Masuk isi ikan dan cili kisar, kisar sehingga sebati.
3. Masuk kelapa parut, gula dan garam kisar lagi
5. Keluarkan bahan dari pengisar dan kukus dulu smpai masak inti satar
6. Bungkuskan adunan satar yg di kukus tadi bila sudah sejuk dgn kulit popia
7. Bolehlah di goreng....Boleh juga disejuk bekukan.
siap....
kredit: adyna adyna
0 Ulasan