Shellout Bajet Segar Dari Pasar

Nak sangat makan shellout
hrni ummi penuhi permintaan shellout bajet segar dari pasar


ketam 6 ekor rm4
retak seribu 1/2kg rm4
kepah 1/2kg rm1.5
brokoli sekuntum rm3
anak jagung rm1.5
tak sampai rm20 boleh makan 1 family
Today's #shelloutin


Resepi
Bahan-bahan kisar:

Cili kering 5 tangkai -direbus
Bawang putih - 10 ulas
Kisar bersama minyak.jangan letak air utk bangkitkan rasa.dalam resepi asal, diorg letak udang kering dan belacan.tapi saya tak letak sebab alahan dengan belacan dan udang kering.

Bahan-bahan tumis:
Bawang besar holland -separuh(dipotong dadu)
Bawng putih - 6 ulas dimayam
Bawang merah -6 ulas dimayam
Halia- 1 inchi dimayam
madu kelulut 1sudu
Butter cup -2 sudu besar
Minyak masak -2 sudu besar
Sos tiram - 2 sudu besar
Sos ikan - 1 sudu
Cukup rasa/kiub ayam -1 sudu/ketul
Serbuk kari -2 sudu

Panaskan kuali.masukkan buttercup dan sedikit minyak.tumis bawng merah, putih, halia, bwng besar. Apabila sudah layu dan kekuningan, masukkan bahan yang dikisar tadi.

Kacau sampai pecah minyak.kemudian masukkan serbuk kari, sos tiram,sos ikan&madu Tambahkan sedikit garam jika perlu. Masak sehingga kering dan pecah minyak.

Seafood:.
retak seribu 1/2kg
Ketam 6 ekor
kepah 1/2kg
Rebus air dalam kuali.ketuk 2 ulas bawang putih dan letakkan di dalam kuali berisi air
Yang mendidih..celur seafood selama 5 minit kemudian tutup api.
Sayur : dicelur
Brokoli
anak jagung
Celur kedua2 sayur terlebih dahulu ..masukkan sedikit garam utk beri perisa pada sayur
Masukkan sayur ke dalam kuali bahan2 tadi. Biarkan seketika & masukkan seafood.. kacau sehingga rata & matikan api

Catat Ulasan

0 Ulasan