Masakan Orang Lama...Masak Lemak Ikan Masin Nenas
Bahan:
300 gram ikan talang masin (ikan masin lain juga boleh) - dipotong nipis
200 gram nanas - potong dadu
1/2 kg santan - gunakan 600ml (400ml santan cair & 200ml santan pekat)
1 batang serai - dititik
Serbuk kunyit secukupnya
Garam / gula secukup rasa
Bahan tumbuk / kisar:
10 biji cili padi
1 labu bawang besar
Cara Memasak:
1. Masukkan santan cair ke dalam periuk, campurkan serai, serbuk kunyit serta semua bahan tumbuk.
2. Masukkan ikan masin dan kepingan nanas. Didihkan sehingga nanas layu.
3. Tuangkan santan pekat, garam dan gula. Masak dengan api perlahan sehingga mendidih.
4. Kuah hendahlah sentiasa dikacau supaya tidak pecah santan.
Bahan:
300 gram ikan talang masin (ikan masin lain juga boleh) - dipotong nipis
200 gram nanas - potong dadu
1/2 kg santan - gunakan 600ml (400ml santan cair & 200ml santan pekat)
1 batang serai - dititik
Serbuk kunyit secukupnya
Garam / gula secukup rasa
Bahan tumbuk / kisar:
10 biji cili padi
1 labu bawang besar
Cara Memasak:
1. Masukkan santan cair ke dalam periuk, campurkan serai, serbuk kunyit serta semua bahan tumbuk.
2. Masukkan ikan masin dan kepingan nanas. Didihkan sehingga nanas layu.
3. Tuangkan santan pekat, garam dan gula. Masak dengan api perlahan sehingga mendidih.
4. Kuah hendahlah sentiasa dikacau supaya tidak pecah santan.
0 Ulasan