STEW DAGING/TULANG/GEARBOX MAKAN BERSAMA ROTI FRANCIS

STEW DAGING/TULANG/GEARBOX MAKAN BERSAMA ROTI FRANCIS

Request frm my husband, Menu ni adalah fav family sebelah suami mekza. Ada yang nak resepi tak, resepi yg mekza belajar dari ibu mentua beberapa tahun yg lepas, tapi adalah yg diolah sedikit ikut selera mekza

 ..kebiasaan kami akan mengunakan gearbox. Sedut dengan straw makan bersama dengan roti francis..

RESEPI STEW DAGING/TULANG/GEARBOX

...........................................................................
BAHAN : -
** 1kg tulang /daging/gearbox
** Cili kering (kisar)
** 2 sudu tepung jagung (bancuh)
** Sos cili
** Sos tomato @ tamato puree
** Sos Tiram
** Lobak Merah
** Kentang
** 1 tin Kacang Peas
** Jintan halus dan kasar (tumbuk halus)
** Bunga Lawang/ kayu Manis
** Bawang putih/ Merah/ Halia (kisar)
** Serai (ketuk)
** Sup bunjut (3 bunjut)
** Kiub pati lembu
** garam secukup rasa


CARA-CARA :-
** Rebus daging/tulang/gearbox bersama halia hiris/ serai sampai dagingnya empuk . Dah lembut ketepikan .
** Panaskan minyak tumis cili kisar/ bawang Putih/merah/ halia, serbuk jintan. Masukkan semua sos tiram/sos cili/ tomato @ tamato puree, masa ni mekza dah masukkan bunga lawang, kayu manis, sup bunjut. Aroma tumisan dia membangkit selera.

** Selesai menumis, masukkan ke dalam air rebusan daging/tulang/gearbox . Masukkan kentang/lobak merah/sup bunjut /Tepung jagung. Masak sehingga mendidih.

Perasakan dengan garam. Akhir sekali baru masukkan kacang peas dan gaul rata .Kuah dah pekat tutup api .

Selamat mencuba!

** Stew ni ada beberapa jenis kuah, ada kuah putih, perang dan merah. Mcm yg mekza buat ni, kuah merah ...bahan utama nya adalah tulang dan daging. Dan paling sedap sekali bila kita menggunakan kambing. Utk sayuran yg ditabur atas kuah mengunakan 4 jenis daun..sperti daun pudina, daun ketumbar, daun bawang, dan juga daun sup. Campurkan semua dan tabur atas kuah...dan kuah ni lebih kepada rasa pedas, masam, dan manis ...

sumber resepi:Roshayatie

Catat Ulasan

0 Ulasan