Resepi sambal lada kelantan tahan berbulan2.
Boleh makan dengan nasi kerabu. Nasi berlauk. Nasi kak wook. Nasi air, mee @ bihun sup dan sebagainya.
Bahan2
1 biji bawang besar holand (bakar)
3 ulas bawang putih (bakar)
5-7biji limau kasturi (belah 2 buang biji shja blender skali kulit)
10 biji cili api merah
30biji cili api hijau
5 biji cili besar merah
Garam
Cuka makan
Nisan @ gula melaka kalau tak ada masukkan gula pon boleh
1 biji bawang besar holand (bakar)
3 ulas bawang putih (bakar)
5-7biji limau kasturi (belah 2 buang biji shja blender skali kulit)
10 biji cili api merah
30biji cili api hijau
5 biji cili besar merah
Garam
Cuka makan
Nisan @ gula melaka kalau tak ada masukkan gula pon boleh
***Bahan2 tu pandai2 la anggaran sendiri ye.
Cara2
1. Bakar bawang besar dan bawang putih.
2. Masukkan air masak. Blend kasar SEMUA bahan2.
3. Siap. Simpan dlm fridge tahan lama berbulan2.
1. Bakar bawang besar dan bawang putih.
2. Masukkan air masak. Blend kasar SEMUA bahan2.
3. Siap. Simpan dlm fridge tahan lama berbulan2.
credit : Tuan Adriana Arissa
1 Ulasan
ye mmg sedap,cuma kdng2 yang x tahan bab pedas tu
BalasPadam