RESEPI LEGEND ....BOTOK-BOTOK DARI JOHOR

RESEPI LEGEND ....BOTOK-BOTOK DARI JOHOR


Bahan2;

Rempah Kari
Kerisik
Asam jawa
Cili kering
Bwg merah
Bwg putih
Garam & gula
Blend & gaulkan semua di atas shingga sebati & sckup rasa. Pastu hiris daun kunyit n daun kesum Gaul skali dgn paste ni..
Ikan yg slalu digunakan tenggiri & kembung.



Ulam;
Pucuk ubi
Pucuk betik
Pucuk labu
Daun kaduk
Daun pudding
Daun bebuas
Ulam raja
*boleh je mix & match daun2 ni ikut selera masing2.. Sebab Susah jugak Nak cari daun2 yang rare tu.
Daun pisang untuk bungkus.




Cara2..
Layurkan daun pisang kmudian Alaskan dengan ulam2 tadi..kalau rajin susun kemas2. Senang Nak bungkus nanti..


letak paste 1 senduk, letak ikan then tutup ikan dengan paste lagi..
Dah siap semua bungkus mcm nasi lemak.Pastu kukus dlm setengah jam supaya daun lembut dan paste masak secukupnya.


credit : Nurul Nadia Kamarudin

Catat Ulasan

0 Ulasan