RESEPI NASI MINYAK TERENGGANU BERSAMA GULAI DAGING TANPA SANTAN

RESEPI NASI MINYAK TERENGGANU BERSAMA GULAI DAGING TANPA SANTAN

1. NASI MINYAK TERENGGANU






BAHAN-BAHAN:

  • 4 cawan beras basmati (rendam setengah jam terlebh dahulu dengan air )
  • 4 cawan air
  • 1 cawan susu cair
  • 2 sudu makan susu pekat manis
  • 1 biji limau nipis/perah airnya
  • 1 biji bawang besar/dimayang bulat
  • 2 helai daun pandan
  • 1 kulit kayu manis
  • 1 bunga lawang
  • ¾ cengkih
  • 4 biji pelaga
  • Garam secukup rasa
  • 1 sudu makan minyak sapi
  • 4 sudu makan minyak biasa
  • Beberapa titik pewarna merah
  • Beberapa titik pewarna kuning
CARA MEMASAK:

1. Panaskan minyak biasa dan minyak sapi dalam periuk.

2. Masukkan rempah tumis empat sekawan, bawang besar dan daun pandan (simpulkan).

3. Bila naik bau, masukkan air, susu cair, susu pekat,garam dan air limau nipis.

4. Setelah mendidih masukkan beras.

5. Bila hampir kering, renjiskan beberapa titik pewarna merah dan kuning

6. Kacau rata dan biarkan nasi masak,

INFO CHEF : Jika anda ingin memasukkan sedikit mentega atau marjerin, kurangkan kuantiti minyak masak atau tanpa minyak masak

Saiz hidangan : 13 orang

Keistimewaan : Nasi minyak beraroma ini sungguh lazat dimakan dengan lauk gulai Terengganu, lauk masak merah mahupun dalca.

2. GULAI DAGING NASI MINYAK





BAHAN-BAHAN :

  • 1 kg daging/dipotong kiub
  • 4 sudu makan rempah kurma (rempah gulai nasi minyak Terengganu)
  • 3 biji bawang besar/dikisar
  • 5 sm halia/ dikisar
  • 1labu bawang putih
  • 1 tin susu cair
  • 2 tin air biasa (bekas tin susu cair)
  • 3 sudu makan sos tomato
  • 4 biji kentang/ dibelah empat
  • ½ kg bawang merah/ dihiris dan goreng hingga garing (simpan minyak goreng bawang 1 senduk untuk masak kuah)
  • 3 helai daun pandan
  • 1 senduk minyak bawang goring
  • 2 sudu makan minyak sapi
  • 2 sudu makan cili boh
  • 3 sm kulit kayu manis
  • 3 kuntum bunga cengkih
  • 3 biji buah pelaga
  • 2 kuntum bunga lawang
CARA MEMASAK :

1. Campurkan dan gaulkan daging dengan bahan kisar, rempah kurma, rempah,cili boh, bawang goreng (diramas-ramas) dan semua bahan tadi masukkan ke dalam periuk.

2. Panaskan minyak bawang goreng dan minyak sapi bersama daun pandan dalam periuk. Masukkan rempah penumis kayu manis, bunga cengkih ,pelaga, bunga lawang hingga naik bau.

3. Masukkan daging bersama bahan kisar, rempah kurma, rempah,cili boh, bawang goreng(diramas-ramas) ke dalam periuk.

4. Masak sehingga mendidih, dan sentiasa kacau hingga masak.

5. Bila daging empuk, boleh dikecilkan api dan reneh seketika.

6. Gulai sedia dihidangkan.,

INFO CHEF : Gulai daging Terengganu menggunakan bawang goreng menyebabkan ia beraroma harum dan lebih perisa.

Saiz hidangan : 13 orang

Keistimewaan : Gulai daging Terengganu dimasak tanpa santan, jadi ia tidak muak

Sumber:majalah Rasa

Catat Ulasan

0 Ulasan