RENDANG BAHU KAMBING,KITA MASAK MALAM-MALAM
BAHAN-BAHAN :
600 gm daging bahu kambing | direbus terlebih dahulu
*Ambil sedikit air rebusan
200 gm cili padi | ditumbuk halus
100 gm serbuk jintan manis
100 gm serbuk jintan putih
300 gm kerisik
4 batang serai | diketuk
2 helai daun kunyit | dihiris/carik
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis secukupnya
Bahan dikisar :
400 gm bawang merah
200 gm bawang putih
50 gm halia
200 gm lengkuas
CARA MEMASAK :
1.Pijarkan minyak dalam kuali. Tumis bahan-bahan yang dikisar sehingga naik bau dan garing.
2.Setelah itu masukkan serbuk jintan manis, jintan putih,cili padi, serai dan sedikit air untuk mengelakkan dari kering.
3.Kemudian masukkan bahu kambing, kacau rata biarkan rencah sebati dengan daging, masukkan air rebusan kambing secukupnya. Apabila air daging hampir kering masukkan santan.
4.Seterusnya masukkan daun kunyit dan kerisik. Masukkan garam dan gula secukup rasa apabila daging sudah empuk.
5.Makanan sedia untuk dihidang
.
BAHAN-BAHAN :
600 gm daging bahu kambing | direbus terlebih dahulu
*Ambil sedikit air rebusan
200 gm cili padi | ditumbuk halus
100 gm serbuk jintan manis
100 gm serbuk jintan putih
300 gm kerisik
4 batang serai | diketuk
2 helai daun kunyit | dihiris/carik
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis secukupnya
Bahan dikisar :
400 gm bawang merah
200 gm bawang putih
50 gm halia
200 gm lengkuas
CARA MEMASAK :
1.Pijarkan minyak dalam kuali. Tumis bahan-bahan yang dikisar sehingga naik bau dan garing.
2.Setelah itu masukkan serbuk jintan manis, jintan putih,cili padi, serai dan sedikit air untuk mengelakkan dari kering.
3.Kemudian masukkan bahu kambing, kacau rata biarkan rencah sebati dengan daging, masukkan air rebusan kambing secukupnya. Apabila air daging hampir kering masukkan santan.
4.Seterusnya masukkan daun kunyit dan kerisik. Masukkan garam dan gula secukup rasa apabila daging sudah empuk.
5.Makanan sedia untuk dihidang
.
0 Ulasan