RAHSIA buat percik yang BETUL dan SEDAP,original Kelantan mix Siam

RAHSIA buat percik yang BETUL dan SEDAP,original kelantan mix siam

RESIPI percik ikan original kelantan mix siam.
Sediakan: ikan, ikan basuh cuci bersih, letak garam kunyit cikit, cikit jeww tau sebab nanti dalam kuah percik nak letak garam pulak, kan masin nanti

Ikan, ayam, daging pun boleh

Bahan-bahan:
bawang merah 6biji
Halia seinci
Lada kering 5-6 biji (yang kecil macam gambar tu pedas, yang besar kurang pedas cikit)
Sesudu makan asam jawa
Santan suku kilo
Serai 2 batang (serai takder dalam gambar lupa nak fotoshot) 


Blanderkan bawang merah, halia, lada kering.

Ambil kuali, jangan letak atas api lagi.
Masukkan bahan yang di blanderkan takdi campur dengan santan, asam jawa dan air 1cawan (air jangan banyak takut cair) ketuk serai 2 batang masukkan sekali.
Kacau-kacau biar serata
Panaskan api dan letak kuali yang dicampur bahan yang diblander takdi, kacau jangan tinggal sebab takut nanti berketul-ketul. Masukkan gula, garam secukup rasa, ajinomoto cikit jew.

Nampak kaler dah bertukar merah-merah (pecah minyak) tutup api.


Ikan takdi tu letak dalam perangge (pemangang) orang kelate panggil "perangge" hihihihihi Kalau nak kejar masa kat key ell susah nak buat, nie cara kampung boleh jeww guna pemangang ajaib tu uolss.

Fini bakar ikan atas tanah dengan bara api, nie cara kampung cara paling bestt.

Lepas garing ikan tu uolss siram dengan kuah percik dan bakar lagi, bila dah kering kuah tu siram lagi sekali, baru lah kuah tu masuk dalam isi ikan
sumber resepi:Afini Safien 

Catat Ulasan

0 Ulasan