CHURROS,INILAH KUIHNYA

CHURROS,INILAH KUIHNYA
°°°°°°°°°°°°

1 cawan air*
1 sudu besar mentega/margerin
1 sudu besar gula* (gula yg bancuh teh kopi tu)
1 sudu teh esen vanila*
Secubit garam*
1 cawan tepung gandum
1 biji telur gred B
Cara2:
1. Satukn bahan2 bertanda * dlm kuali (saya guna kuali non stick). Buka api dan kacau smpai gula larut... dan mentega tu cair...
2. TUTUP api, masukkn tepung sikit2 smbil kacau dgn senduk... Trs je balik2 kn tepung tu smpai doh yg lembut terhasil... Klau doh tu berketul2, pedulikn jee...
3. Telur pukul dadar sikit dn tuang dlm doh. Doh masih panas, jd trs je uli2 dgn senduk... Bila doh dh sejuk sikit dn blh dipegang, uli la dgn tgn smpai betul2 sebati dn xde lagi ketul2 tepung.

Tips : Doh yang cantik adalah doh yang licin dan agak kenyal. Tak melekat2 dekat tangan.
4. Masukkn doh dlm piping bag... Guna star nozle dan paipkn atas dulang yang dialas baking paper (tujuan x nak bagi melekat je...)
Sementara dok paip Churros tu, boleh la panaskn kuali minyak.
5. Goreng sehingga keemasan dan diangkat.
6. Sira dgn gula icing dn sedikit serbuk cinnamon. Lebih umph klau dip dalam sos coklat.
SOS COKLAT
°°°°°°°°°°°°°°°°
100g coklat masakan
1 sudu mentega (sy guna 2 sudu minyak jagung je)
- cairkn secara double boile
Tips :
1. Ada bberapa resepi Churros yg sy dh try, bg sy ini yg terbaik. Rangup di luar, lembut di dlm... 

Ada resepi sy buat, Churros sy keras mcm belimbing besi... sbb tepung yg berlebihan. TEPUNG 1 CAWAN dh cukup yee... klau lebih, kompen blh baling dinding.
2. Masa nk masukkn  tepung, kebykkn resepi suh perlahankn api... Tapi sy TUTUP API masa tu...
Ikut petua, Jgn uli tepung dgn air yg menggelegak... Ini utk mndptkn churros yg berkulit rangup dn kerangupan tu tahan lbh lama...
3. Klau agak2 doh panas lg, x blh nk uli dgn tgn... blh je tunggu kejap, no hal 😁 Take ur time utk uli doh bg licin yee... x perlu trgesa2 sbb kuih ni xde istilah bantat ke ape...
4. Seelok2nya guna piping bag yg tebal klau xnk 10 kali tukar bag... klau piping bag nipis, kompom pecah.
5. Guna star nozle utk corak belimbing yg cantik. Klau nk guna acuan samprit pn blh. Pd yg x pentingkn rupa, nk gentel je pun xde masalah hehee...
Saiz Churros sy ni, agak2 dlm 2 inci setiap satu.
6. Pd yg expert pro master (hehee...) blh je paip trs dlm minyak yg panas...
Sy cuma amatur, jd sy paip dulu smua dlm dulang... sbb nk standardkn saiz. Pastu br campak smua sekali dlm kuali... masak pn seragam je...
Kerdit: BBOS

Catat Ulasan

0 Ulasan