MASAKAN LADENDA ...RESEPI ASAM PEDAS TELUR IKAN MAYONG

MASAKAN LADENDA ...RESEPI ASAM PEDAS TELUR IKAN MAYONG

Bahan-bahan:
Telur ikan mayong secukupnya 
1 keping isi ikan mayong, potong 4 (che mat potong 4 sebab saiznya besar)
1 batang serai, diketuk
1 kuntum bunga kantan, dibelah 2
1 genggam daun kesom
1 camca teh lada hitam, tumbuk halus
2 senduk nasi penuh cili kisar
1/2 camca besar pes asam jawa
1/2 camca teh serbuk kunyit
Garam dan gula secukup rasa
Air secukupnya

Bahan kisar:
7 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci belacan, dibakar
1/4 camca teh halba

Cara-cara:
Telur ikan mayong dicuci bersih dan toskan, tak perlu keluarkan dari kantungnya. Ikan mayong dipotong 4, cuci dan perap dengan jus limau nipis, biar hingga diperlukan nanti. Ketepikan.

Panaskan minyak dalam periuk (anggaran 1/3 cawan), tumis bahan2 kisar halus hingga harum, masukkan serai dan serbuk kunyit. Kacau rata, tambah cili kisar dan masak hingga cili garing, guna api kecil dan kacau sentiasa.

Masukkan pes asam jawa, kacau dan tuang air secukupnya (anggaran 1 liter). Biarkan mendidih. Tambah telur ikan dan kecilkan api. Tutup periuk dan biar telur masak dengan api kecil. Masak 8 - 10 minit. Kemudian masukkan ikan (cuci dulu), dan daun kesum. 

Tambah lada hitam kisar, garam secukup rasa dan secubit gula. Biar hingga ikan masak, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi panas dan ulam-ulaman...

CATATAN  :- Jangan masak lama sangat nanti telur ikan jadi keras (bergantung pada saiz telur ikan, kalau ikan mayong tak berapa besar, saiz telur agak kecil, kalau saiz ikan besar telur dia pun besar), dan bila masak, telur ikan mayong akan terkeluar sendiri dari kantungnya, yang penting anda masa dengan api kecil.

Kredit: instagram @masakwithpassion
Mat Gebu
LIKE & SHARE

Catat Ulasan

0 Ulasan