CENCARU BERSAMBAL KELAPA,GORENG BOLEH BAKAR PUN BOLEH
BAHAN-BAHAN:
- 2 ekor ikan cencaru
- 100gm kelapa parut
- 5 biji cili padi | ditumbuk lumat
- 1 biji cili merah | ditumbuk lumat
- 2 ulas bawang merah | ditumbuk lumat
- 2 batang serai | ditumbuk lumat
- 2cm kunyit | ditumbuk lumat
- Sedikit belacan bakar | ditumbuk lumat
BAHAN AIR ASAM:
- 1 sudu teh asam jawa
- 1 biji limau nipis
- Sedikit air
- Garam dan gula secukup rasa
CARA MEMASAK:
- Bersihkan ikan dan belah belakangnya. Ketepikan.
- Gaul bahan tumbuk bersama kelapa parut. Sumbat ke dalam perut ikan.
- Bakar ikan lebih kurang 30 minit atau sehingga masak.
- Bagi menyediakan air asam, satukan kesemua bahan dan sesuaikan rasanya dengan menambah garam serta gula.
- Sedia untuk dihidangkan bersama cencaru bakar tadi.
Info chef: Selain dibakar, ia juga boleh digoreng.
sumber:Majalah Rasa
0 Ulasan