Biskut Gula Melaka Di Bakar Ikut Perangai Oven Masing-Masing
Biskut gula melaka..biasa kite dengar kuih gula melaka kan..haa kali ni kite ubah jadi biskut araye kan jadi biskut raya la ni..cuba la sedap sangat.
ni satu adunan dapat dalam 26-30 biji
120 g buttercup nak sedap pakai pure butter
(pastikan butter pada suhu bilik supaya bunga yg kita tekan tu tak mengembang)
140 g tepung superfine @ gandum nak sedap superfine
35g brown sugar nak manis blh tambah ni dah sedap manis2 buah
1 sudu kelapa kering
1 sk paste pandan
1sk pewarna hijau eppal
secubit garam
3/4 tsp baking powerder
1 biji telur ( pilihan) telur gred C xpe sebab adunan ni tak banyak..
(pastikan butter pada suhu bilik supaya bunga yg kita tekan tu tak mengembang)
140 g tepung superfine @ gandum nak sedap superfine
35g brown sugar nak manis blh tambah ni dah sedap manis2 buah
1 sudu kelapa kering
1 sk paste pandan
1sk pewarna hijau eppal
secubit garam
3/4 tsp baking powerder
1 biji telur ( pilihan) telur gred C xpe sebab adunan ni tak banyak..
nozel saya guna 864
pukul butter dan gula sebati jer
masukkan paste pandan dan pewarna kacau sebati masukan tepung & satu sudu kelapa kering putih kacau sebati..
masukkan paste pandan dan pewarna kacau sebati masukan tepung & satu sudu kelapa kering putih kacau sebati..
masukkan dalam paiping beg dan tekan. pakai nozel ikut kesukaan masing-masing
nak buat bulat bagi elok buat satu pusingan saja pastu stop tekan doh tu eh baru jadi elok..
jangan tekan terlalu besar bila bakar adunan akan kembang sikit tapi masih ada bentuk ..
hiasan :
letak sebelum bakar
gula melaka sagat
kelapa parut hawai ( kedai bakery)
kelapa parut hawai ( kedai bakery)
suhu 180© 15_20 minit ikut perangai oven masing-masing
Kredit siti solehah (mahn)
0 Ulasan