Masak Lemak Kulit Rambai,Masakan Enak Dari Terengganu
Bahan
Kulit buah rambai 1/2 kilo- dipotong kecik2 dimasak dengan air panas letak garam sikit sehingga lembut.
Kulit buah rambai 1/2 kilo- dipotong kecik2 dimasak dengan air panas letak garam sikit sehingga lembut.
Sejatkan air bila sejuk ramas kulit rambai untuk keluarkan air masam dari kulit rambai
Santan pekat 1 cawan + 3cawan air
Ikan 3 ekor direbus tanpa air kemudian diambil isinya sahaja
Bawang merah 3 ulas belah 4, cili merah 3, kacang panjang dalam 5 batang potong serong, petai belah 2 banyak mana suka
Cara masak
Masukkan santan, ikan rebus, garam, gula, bawang merah dalam periuk dan panaskan atas api sentiasa kacau bila santan dah separuh masak,masukkan kulit rambai, cili merah, kacang panjang dan petai..dah siap
Masukkan santan, ikan rebus, garam, gula, bawang merah dalam periuk dan panaskan atas api sentiasa kacau bila santan dah separuh masak,masukkan kulit rambai, cili merah, kacang panjang dan petai..dah siap
0 Ulasan