Masak Lemak Kulit Rambai,Masakan Enak Dari Terengganu



Masak Lemak Kulit Rambai,Masakan Enak Dari Terengganu



Bahan
Kulit buah rambai 1/2 kilo- dipotong kecik2 dimasak dengan air panas letak garam sikit sehingga lembut.
 Sejatkan air bila sejuk ramas kulit rambai untuk keluarkan air masam dari kulit rambai


Santan pekat 1 cawan + 3cawan air

Ikan 3 ekor direbus tanpa air kemudian diambil isinya sahaja

Bawang merah 3 ulas belah 4, cili merah 3, kacang panjang dalam 5 batang potong serong, petai belah 2 banyak mana suka

Cara masak
Masukkan santan, ikan rebus, garam, gula, bawang merah dalam periuk dan panaskan atas api sentiasa kacau bila santan dah separuh masak,masukkan kulit rambai, cili merah, kacang panjang dan petai..dah siap

Catat Ulasan

0 Ulasan