Mencuba apam jagong pulak ptg ni...tqvm pd empunya asal resepi..
Try ler buat ye kwn2...adunan ni sye dpt 24 bjik..guna acuan lompang saiz paling kecik..
Try ler buat ye kwn2...adunan ni sye dpt 24 bjik..guna acuan lompang saiz paling kecik..
APAM KRIMER JAGUNG
Bahan A
1 sdk gula
2 sdk mauripan
3 sdb air suam
2 sdk mauripan
3 sdb air suam
* satukan dan biarkan 10mnt
Bahan B
½ cwn krimer jagung
Kurang ¾ cwn gula ( sye guna 1/2 cwn aje )
½ cwn santan pekat
1 biji telur
* gula+ santan diblend hingga gula hancur
* masukkan krimer jagung dn telur.. blend hingga jagung hancur
½ cwn krimer jagung
Kurang ¾ cwn gula ( sye guna 1/2 cwn aje )
½ cwn santan pekat
1 biji telur
* gula+ santan diblend hingga gula hancur
* masukkan krimer jagung dn telur.. blend hingga jagung hancur
Bahan C
1½ cwn tepung gandum
1 sdk baking powder
* ayak
1½ cwn tepung gandum
1 sdk baking powder
* ayak
Satukan bahan B dan C.. Kacau² sebatikan
Masukkn bahan A.. kacau sebatikan lagi
( sye tmbh sikit pewrna kuning )
Perap adunan 3 jam
Acuan di sapu mnyak
Kukus 15 mnt.. api besar..
Masukkn bahan A.. kacau sebatikan lagi
( sye tmbh sikit pewrna kuning )
Perap adunan 3 jam
Acuan di sapu mnyak
Kukus 15 mnt.. api besar..
Kredit resepi : Sabariah Hj Ali
0 Ulasan