MASAK LEMAK CILI PADI TELUR ITIK NYUMMY NYUMMY


MASAK LEMAK CILI PADI TELUR ITIK NYUMMY NYUMMY



Bahan bahan:
4-6 biji telur itik
Segenggam cili padi - ikut pedas disukai
1 inci kunyit hidup
1 keping asam keping 
Sedikit garam
1 kotak santan kotak
1 helai daun kunyit - hiris halus

Cara cara:
Tumbuk cili padi dan kunyit hidup. Masak bahan tumbuk dengan air dan sedikit santan supaya jadi santan cair dan masak hingga mengelegak.

Pecahkan telur dalam mangkuk kecil. Masukkan telur itik satu persatu hingga telur agak mengeras sedikit sebelum dimasukkan yang lain. Pastikan telur dijarakkan antara satu dengan yang lain. Masak sehingga telur keras, baru boleh dikacau.

Bila telur masak, perlahankan api. Tuang pati santan atau santan pekat, masukkan sedikit garam dan asam keping.

Kacau seketika tapi jangan sampai mendidih, masukkan juga daun kunyit, jika suka. Bolehlah dipadamkan api. Saya suka menggaulkan nasi putih dengan kuah lemak yang agak pekat.

Nota:
Boleh juga direbus telur berasingan. Masakkan air dan tuang sedikit cuka. Bila air mendidih, tuangkan telur sebiji demi sebiji. Jika telur putih merebak, dengan menggunakan sudu, cedukkan telur putih ke arah telur kuning. Telur akan cantik bulat bulat dan tidak pecah. Lepas tu, masukkan telur yang telah masak ke dalam kuah lemak yang sedang mendidih di atas.

Sedap juga dimasukkan belimbing buluh dan daun asam gelugur.

Catat Ulasan

0 Ulasan