Assalam kengkawan & baker2 yang manis..
Resepi moist chocolate cake yang sy buat jualan sebelum ni..Dah beberapa tahun guna resepi ni dan tak pernah tukar sebab ramai customer yg puji sedap & tahan lama..
Kalau ada yg sudi bole cuba ye..resepi di bawah menggunakan sukatan gram..
Kalau ada yg sudi bole cuba ye..resepi di bawah menggunakan sukatan gram..
Bahan2..
Bahan A..
90gm serbuk koko
200gm gula kastor
200gm minyak masak/minyak jagung/canoli/sunflower
250g susu pekat
1 tin susu cair
Bahan A..
90gm serbuk koko
200gm gula kastor
200gm minyak masak/minyak jagung/canoli/sunflower
250g susu pekat
1 tin susu cair
Bahan B (dicampur & dipukul sampai kembang..guna SUDU/GARFU je.. (nak guna mixer pun bole..lagi bagus..pukul sampai kembang berbuih)
4 biji telur gred A
esen vanila..
4 biji telur gred A
esen vanila..
Bahan C (dicampurkan sekali & diayak)
150 gm tepung gandum/kek/superfine
1sd kcil baking powder
1sd kecil bakig soda
150 gm tepung gandum/kek/superfine
1sd kcil baking powder
1sd kecil bakig soda
Cara2..
1.Masukkan semua bahan A dlm 1 bekas stainless steel/periuk , kacau rata smpai sebati & masak ats api kecil..API KECIL YE!!
masak sekejap je sambil adunan dikacau..kacau pelan2..xperlu mndidih @ sampai berasap...adunan hanya suam2 panas..kalau rasa bekas tu dah panas bole terus tutup api
2.Masukkan bahan B ke dalam adunan td & kacau
3.Masukkan pula bahan C & kacau sehingga sebati
4.Masukkan ke dalam loyang yg dah disapu dgn butter/marjerin & dilapik dgn baking paper..sy guna loyang saiz 9 inci..nak TEBAL sikit guna LOYANG 8inci
5.Panaskan oven dulu ye (preheat) sy panaskan 10min suhu 180c
Bakar sehingga masak..nk KUKUS pun bole..sy bakar dalam oven dengan suhu 160c selama 1 jam..walaupun bakar tapi tetap moist
6.Sejukkan kek dulu baru curahkan choc topping..sy sejukkan kek dalam chiller..nanti topping akan melekat cantik dekat kek
1.Masukkan semua bahan A dlm 1 bekas stainless steel/periuk , kacau rata smpai sebati & masak ats api kecil..API KECIL YE!!
masak sekejap je sambil adunan dikacau..kacau pelan2..xperlu mndidih @ sampai berasap...adunan hanya suam2 panas..kalau rasa bekas tu dah panas bole terus tutup api
2.Masukkan bahan B ke dalam adunan td & kacau
3.Masukkan pula bahan C & kacau sehingga sebati
4.Masukkan ke dalam loyang yg dah disapu dgn butter/marjerin & dilapik dgn baking paper..sy guna loyang saiz 9 inci..nak TEBAL sikit guna LOYANG 8inci
5.Panaskan oven dulu ye (preheat) sy panaskan 10min suhu 180c
Bakar sehingga masak..nk KUKUS pun bole..sy bakar dalam oven dengan suhu 160c selama 1 jam..walaupun bakar tapi tetap moist
6.Sejukkan kek dulu baru curahkan choc topping..sy sejukkan kek dalam chiller..nanti topping akan melekat cantik dekat kek
Resepi choc topping..
200gm choc compound/choc masak..didadu/dipotong kecil
100gm whipping cream
Masukkan choc compound dalam bekas stainless steel..double boil kan..bila coklat dah cair masukkan pula cream tadi..kacau smpai sebati..siap
200gm choc compound/choc masak..didadu/dipotong kecil
100gm whipping cream
Masukkan choc compound dalam bekas stainless steel..double boil kan..bila coklat dah cair masukkan pula cream tadi..kacau smpai sebati..siap
*nak pekat sikit guna 80gm whipping cream
0 Ulasan