AYAM MADU SOS TIRAM
BAHAN-BAHAN
1/2 ekor ayam - potong kecil
4 ulas bawang putih - tumbuk kasar
1 inci halia - tumbuk kasar
1 labu bawang besar holland - hiris
1 sudu besar madu
3 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil serbuk kunyit
Garam
CARA MASAK
1. Gaulkan ayam dengan serbuk kunyit dan garam.
2. Goreng ayam sehingga masak.
3. Ambil sedikit minyak gorengan ayam, tumiskan bawang putih dan halia sehingga naik bau. Masukkan bawang besar sehingga layu.
4. Masukkan sos tiram dan madu. Tumiskan seketika, kalau nak berkuah tambahkan sedikit air. Bagi khadijah suka kering jadi tak tambah air, suka sos tu melekat pada ayam.
5. Kemudian masukkan ayam dan gaulkan dengan sos sehingga sebati. Siap. Boleh hiaskan dengan potongan tomato dan cili hijau.
Selamat mencuba!
Cik Tie
0 Ulasan