RESEPI ORANG LAMA......KUIH BAKAR JAGUNG

KUIH BAKAR JAGUNG

Bahan-bahan :
1 cawan tepung gandum
1 cawan santan (boleh guna santan kotak)
1 cawan susu sejat
3/4 cawan gula
2 biji telur
1 tin jagung manis ala krim
sedikit pewarna kuning
1 sudu besar mentega
sedikit bijan jika suka
Cara-cara :
1. "Blend" semua bahan hingga sebati kecuali jagung dan bijan.
2. Masukkan jagung dan "blend" sebentar.
3. Tuangkan dalam loyang ukuran 8 x 8 inci seeloknya dan taburkan bijan jika suka.
4. Bakar pada suhu 160 C selama 1 jam (boleh tambah masa bakar 10 minit lagi untuk lebih garing di atasnya). Suhunya saya letak 180C, 10 minit yang akhir tu saya tambah 200C baru lah nampak legam atasnya...sedappp,garinggg gitu...krupkrap......che abang suka pulak dengan kuih nie....(*___^)
Resipi : Zana08@MyResipi
Sumber : Kak Ummi Kuantan, Dari Dapur CT

Catat Ulasan

0 Ulasan