Buat Botok-Botok Pun Ok

Dapur mertua vs menantu.. Harini kite belajor buat botok2 ikan tenggiri.. Makan sedap.Nak buat kemain renyah..
RESEPI BOTOK2


Bahan2;
Rempah Kari
Kerisik
Asam jawa
Cili kering
Bwg merah
Bwg putih
Garam & gula
Blend & gaulkan semua di atas shingga sebati & sckup rasa. Pastu hiris daun kunyit n daun kesum Gaul skali dgn paste ni..
Ikan yg slalu digunakan tenggiri & kembung.
Ulam;
Pucuk ubi
Pucuk betik
Pucuk labu
Daun kaduk
Daun pudding
Daun bebuas
Ulam raja
*boleh je mix & match daun2 ni ikut selera masing2.. Sbb Susah jgk Nak cr daun2 yg rare tu.
Daun pisang utk bungkus.
Cara2..
Layurkan daun pisang kmudian Alaskan dgn ulam2 td..klu rajin susun kemas2. Senang Nak bgkus nti..letak paste 1 senduk, letak ikan then tutup ikan dgn paste lg..
Dah siap semua bgkus mcm nasi lemak.Pastu kukus dlm stgh jam supaya daun lembut n paste masak secukupnya.
Kredit resepi ini kepada nurul nadia kamaruddin via masak apa hari ni

Catat Ulasan

0 Ulasan