Masak Daging Dendeng Cara Orang Terengganu

Daging Dendeng versi Trg..
Sofea Omar

1/2 kilo daging
..potong nipis..rebus 3/4 masak
..tumbuk..
10 ulas bawang merah..tumbuk kasar
Kicap pekat
Kicap cair
..gaul semua dgn daging..perap 1/2 jam
..goreng..terpulang nak garing atau tak
..lebihan bahan perap untuk kuah..

Utk kuah..
2..3 biji bawang besar..
2 ulas bawang putih..
Halia..
Cili kering..ikut pedas..
..kisar
..boleh kurang atau lebihkan samada nak berkuah atau kering
Kicap pekat..kalau tak nak letak tak pe
Gula
Tumis bahan kisar..pecah minyak ..masuk kicap.. gula ..lebihan baha perap..
Tambah sikit air rebusan daging..
Agak2 kering @ klu nak berkuah tak payah tunggu kering..
Masukkan daging yg digoreng tadi..
Tutup api gaul sebati.

Catat Ulasan

0 Ulasan