RESEPI TEPUNG BOKO UBI KAYU (kuih legend)
Bahan2:
- Ubi Kayu
- Gula Melaka
- Sedikit gula (jika perlu)
- Ubi Kayu
- Gula Melaka
- Sedikit gula (jika perlu)
Cara2:
- parut ubi kayu. Dah siap perah air ubi kayu yg diparut. Masal gula melaka dengan air. Ikut citarasa masing2 la hihi. Nak manis ke nak kurang manis ke. Mak sy tambah gula. Lepas tu masuk kan sekali ubi yg diparut dgn gula melaka yg dimasak tadi. Kacau2 sebati dlam bekas apa pn bole. Lepas tu kukus mcm biasa. Agak2 dalam 20 minit ke atau lebih. Biasa mak2 ni dia x pkai minit sgt. Dia ikut naluri hati je hihi. siap
- parut ubi kayu. Dah siap perah air ubi kayu yg diparut. Masal gula melaka dengan air. Ikut citarasa masing2 la hihi. Nak manis ke nak kurang manis ke. Mak sy tambah gula. Lepas tu masuk kan sekali ubi yg diparut dgn gula melaka yg dimasak tadi. Kacau2 sebati dlam bekas apa pn bole. Lepas tu kukus mcm biasa. Agak2 dalam 20 minit ke atau lebih. Biasa mak2 ni dia x pkai minit sgt. Dia ikut naluri hati je hihi. siap
Bahan2 Kepala santan:
- Santan sekotak
-Tepung beras (2 sudu besar)
- Garam (agak2 korang la ye hihi)
- Gula (agak2 jgk ye)
- Santan sekotak
-Tepung beras (2 sudu besar)
- Garam (agak2 korang la ye hihi)
- Gula (agak2 jgk ye)
Cara2:
Campurkan semua bahan2 diatas. Masak atas api slow2 kacau sampai separuh pekat yg. Nti korang rasa la masin manis dia tu. Ikut citarasa sendiri. Kalo sedap biat masin manis sekata baru rasa lemak dia. Dah siap sejukkan semua. Boleh dimakan. Selamat mencuba
.
KALAU NAK SHARE,SILAKAN
.
Kredit Resepi -Kartina Idris (mahn)
Campurkan semua bahan2 diatas. Masak atas api slow2 kacau sampai separuh pekat yg. Nti korang rasa la masin manis dia tu. Ikut citarasa sendiri. Kalo sedap biat masin manis sekata baru rasa lemak dia. Dah siap sejukkan semua. Boleh dimakan. Selamat mencuba
.
KALAU NAK SHARE,SILAKAN
.
Kredit Resepi -Kartina Idris (mahn)
0 Ulasan