Mee Jawa Daging Resepi Turun Temurun

Mee Jawa Daging Resepi Turun Temurun

Bahan2:

1 kilogram campuran daging bersama tulang.Direbus hingga empuk bersama 2 liter air pada api kecil.Air rebusan disimpan

700 gram ubi keledek oren.Rebus hingga empuk dan kisar halus
5 sudu makan serbuk kari daging ayam.
4 sudu makan minyak
Rempah 4 sekawan ( kayu manis, bunga lawang,biji cengkih,buah pelaga )
4-5 sudu makan gula ( bergantung pada tahap anda nak )
Sedikit garam, serbuk perasa dan serbuk lada putih
Sedikit kicap untuk naikkan warna
3-4 bungkus mee kuning dibersihkan dan tos
1 sudu makan tepung jagung dan dibancuh dengan 3 sudu makan air

Bahan Kisar :
5 biji bawang merah saiz 50 sen lama
5 ulas bawang putih
2 batang serai
1 inci lengkuas
1 genggam udang kering
1 sudu teh campuran ketumbar ,jintan manis dan jintan putih
Bahan Sampingan :
Daun sup dan daun bawang
Telur rebus
Hirisan cili merah
Bawang goreng
Tauhu goreng
Daging hasil rebusan tadi
Cara-cara penyediaan kuah.
#1: Tumis rempah 4 sekawan tadi dalam minyak yang dipanaskan sehingga naik bau.Barulah dimasukkan bahan kisar.Kacau hingga masak dan naik bau barulah dimasukkan serbuk kari yang telah dibancuh dengan sedikit air.Gunakan api perlahan ya.Kacau sebati
#2: Masukkan 1 cawan air rebusan tadi untuk bagi rempah masak elok. Tunggu hingga pecah minyak barulah dimasukkan keledek yang siap dikisar bersama baki keseluruhan air rebusan daging dan tulang.
#3: Masak dengan api sederhana sehingga kuah mee jawa mendidih,baru perasakan dengan garam gula serbuk perasa dan serbuk lada putih.Untuk cantikkan kuah,tambahkan pula lebih kurang 1 sudu makan kicap.
#4: Dah semua rasa mee jawa menjadi sebati dan sedap, barulah dimasukkan bancuhan tepung jagung sebagai agen untuk pekatkan kuah mee jawa tu. Baru umpph makanya.
#5: Sambil menuggu kuah masak, boleh la dihiris dan menyediakan bahan sampingan mee .
Nak makan baru masukkan mee bersama bahan-bahan dan dituang kuahnya.

Catat Ulasan

0 Ulasan