Resepi kimchi timun pedas

Resepi kimchi timun pedas

Siapa sini pernah makan kimchi? Biasa bukan? Kimchi makanan ruji masyarakat Korea juga mula mendapat tempat di kalangan rakyat Malaysia. Biasa makan kimchi kobis, agaknya rasa kimbhi timun ni? Anda kenalah cuba resepi.
Bahan-bahan : 
  • 1 kg timun muda saiz kecil
  • 2 sudu besar garam
  • 1 biji lobak saiz sedang
  • 1 biji bawang bombay
  • 4 ulas bawang putih, dicincang kasar
  • 3 sudu besar sos ikan
  • 5 sudu besar serbuk cili (sesuai selera)
  • 30 ml air
  • 1 sudu kecil gula
  • 1 sudu besar bijan
Cara membuat :
  • Timun dibelah menjadi empat, tapi jangan sampai terpotong hujungnya. Jadi bentuk poket.
  • Letak garam ke seluruh timun. Biarkan selama 20 minit.
  • Lobak merah dihiris nipis.
  • Bawang merah juga dihiris nipis.
  • Di dalam mangkuk, masukkan lobak merah, bawang bombay, serbuk cili, sos ikan, gula, aduk rata hinga semua tercampur rata.
  • Cuci bersih timun yang sudah diletak garam.
  • Masukkan di dalam timun campuran tadi, sampai penuh.
  • Siap dihidangkan dengan nasi panas dan sup.

Catat Ulasan

0 Ulasan