Resepi Kuzi Daging Untuk Open House Musim Raya

Resepi Kuzi Daging Untuk Open House Musim Raya
Kuzi daging resepi dari Puan Subaidah Shamabi...bole la cuba buat open house musim Raya ni...

Terimakaseh Kak Su

KUZI MUZI/MIZA PURI

BAHAN
1kilo daging batang pinang atau daging goreng.Hiris 1cm tebal dan potong saperti cube atau ikut suka.
BAHAN KISAR
6 biji bawang putih
1 jari halia muda
BAHAN HIRIS
8 biji bawang besar
6 biji bawang putih
1 jari halia muda dihiris batang macis.
1 batang serai di ketok.
200 gm tomato puree
2 biji tomata besar dipotong 4
10 biji tomato cerry
6 lada hijau dan merah potong jgn putus.
1 sudu makan lada hitam dikisar kasar.
3 helai daun bay
1/2 cawan hirisa daun ketumbar
1 cawan bawang goreng
Minyak utk menumis
Garam dan air secukupnya..

CARA
Tumis bahan kisar hingga wangi dan kekuningan.
Masokkan serai..tumis sebentar..masokkan bawang bahan hirisan.balik2kan masak sampai layu dan lembut.

Masokkan daging ..gaul rata..masokkan tomato yg dibelah 4...bay leaf..tomato puri dan tabur sedikit garam dulu serta lada hitam.Biarkan sebentar..masokkan air 3 cawan gaul rata...

Tutup periok..masak daging setengah empok..jika air kurang tambah.

Bila sudah empok/masak masokkan lada hijau/merah dan tomato cerry..masak hingga empok..tapi jika daging dah empok cukup dgn menggaulnya saja..

Taburkan bawang goreng dan daun ketumbar.Rasa..tambah garam dan lada hitam ikut rasa masing2.Bila kuah dah memekat matikan api...terpulang nak berkuah atau pekat..SMC.

enak dimakan dengan nasi empit..ketupat instant ..roti..roti kirai yang sewaktu dgnnya.

kredit :Puan Subaidah Shamabi.

Catat Ulasan

0 Ulasan