Sambal Telur Puyuh Bersama Nenas

Sambal Telur Puyuh Bersama Nenas
BAHAN-BAHAN:
  • 20 biji telur puyuh |direbus dan buang kulit
  • 2 keping nanas dalam tin | didadu kecil
  • Sedikit cili benggala |didadu kecil
  • 2 sudu makan pes cili merah
  • 2 sudu makan sos cili
  • 1 sudu makan sos tomato
  • 1 biji bawang besar|dicincang halus
  • 2 ulas bawang putih|diincang halus
  • 2cm halia muda |dicincang halus
  • Sedikit cili benggala cincang
  • Sedikit air
  • Garam dan gula secukupnya
  • Minyak untuk menumis secukupnya.
CARA MEMAMASAK;
1.    Panaskan minyak, tumis bawang merah, bawang putih dan halia cincang hingga wangi.
2.    Masukkan pes cili merah, kacau hingga pecah minyak.
3.    Kemudian masukkan pula sos cili dan sos tomato.
4.    Lengkapkan rasa dengan garam dan gulu secukupnya.
5.    Masukkan telur puyuh dan gaul rata.
6.    Diikuti dengan nanas dan cili benggala telah didadu kecil, gaul rata. Angkat dan hidangkan.

RASA

Catat Ulasan

0 Ulasan