MUDAHNYA MENYEDIAKAN ROJAK INDIA SINGAPORE

 MUDAHNYA MENYEDIAKAN ROJAK INDIA SINGAPORE

RESEPI :

MUDAHNYA MENYEDIAKAN ROJAK INDIA SINGAPORE
resepi zaman berzaman



KUAH ROJAK
2kg keledek oren, buang kulit & rebus
4 liter air
200ml tomato sos
200gm gula putih
200gm gula oren
150gm kacang kisar
2 sdm lada kering kisar
5 ulas bawang putih dikisar
Garam secukup rasa
Sedikit air asam jawa
Sedikit bijan disagai
Masukkan semua bahan di dalam periuk, masak hingga mendidih. Pasti kan rasa manis, masam dan garam. Kuah jangan terlalu pekat atau terlalu cair. Tambah pewarna merah jika ingin warna yg lebih merah (kak Bib tak letak)
** gula Oren tu popular kat singapore untuk di makan dengan putu mayam. Rasa dia macam gula pasir sikit. Kalau takde, ganti kan dengan gula pasir dan pewarna merah@oren.

TEPUNG GORENG
1 kg tepung gandum
1 paket yis
Sedikit garam
1/2 biji kelapa parut dengan kulit hitam
Sedikit pewarna kuning
Air secukupnya
Bancuh tepung yis seperti adunan jemput jemput. Agak agak air yg digunakan. Letak garam. Bahagi adunan kepada 2 bahagian. Satu bahagian di letak pewarna kuning. Satu bahagian letak kelapa. Perap 1 jam... Goreng dengan minyak yang banyak.

MASALA VADAI@MAGELEI
500gm kacang dhal direndam selama 4 jam dan ditos
10 biji bawang kecik dihiris halus
3 biji bawang putih hiris halus
Sedikit halia di parut
2 btg lada kering, buang biji & hiris
2 tangkai daun kari hiris kasar
3 btg kucai potong kecik
1sdm jintan putih
1sdm jintan manis
1sdt garam masala(takde pun takpe)
1 biji telur
Garam secukup rasa
Kisar kacang dhal dan telur(kak Bib guna food processor)z Masukkan semua bahan-bahan. Gaul rata, bulat-bulat kan dan goreng.

Bahan-bahan lain utk rojak
- kentang rebus
- telur rebus
- paru-paru di rebus, goreng & potong kecik
- tahu goreng
- tempe goreng
- fish cake
- hot dog
- salad
- timun
- lada hijau
- bawang holland
- sengkuang

sumber:dari kuali opah

Catat Ulasan

0 Ulasan