TERUNG BAKAR AIR ASAM BERSANTAN .INI RESEPINYA
resepi orang lama yang sangat digemari ramai
Bahan;bahanya:
Terung panjang - bersihkn dan bakar smpai lembik
3 ulas bwg merah
5 bji cili api } Tumbuk kasar2 je
Belacan
3 ulas bwg merah dihiris nipis
5 biji cili api dipotong
Santan pekat scukup nye
2 biji limau nipis ambik jus nye
Garam
Gula skit
Aji ( optional )
Cara memasaknya:
Panaskn santan dn biarkn sejuk sekejap lepas tu masukkn semua bhn2 dn perasakan sesuai selera memasing
Terung yg dh lembik belah 2 tp jgn smpai putus lps tu susun dlm pinggan dh tu tuang je kuah santan tu dh blh mkn..
Nk tumbuk semua bwg pun blh tp akk lg suka cmpur cam tu sdp bila trgigit tu..ada rasa rangup2 bwg cili tu
Kredit - Ummi Hana
0 Ulasan