Resepi Puding Buih Kembali Lagi.Desert Popular Di Bulan Ramadhan

 Resepi Puding Buih Kembali Lagi.Desert Popular Di Bulan Ramadhan



Puding Buih ni memang popular..terutama bulan puasa...makan dengan kuah kastard..memang sedap..cair dalam mulut gitu...

tabur buah dalam tin pulok..memang sedap ahh...cuma  abam nok peringat sikit..buat puding buih ni... kebersihan kena jaga betul..telur ayam tu basuh molek bagi cuci betul deh...

dan kebersihan sepanjang proses buatnya kena ambil berat blake...

Bahan A

Resipi Puding Buih

1. Agar-agar tali cap burung layang- layang. (30g)

2. Daun pandan 4 helai

3. Gula 1 cawan / 125g ( resipi ni dok manis..klau suka manis boleh tambah gula lagi)

4. Air 900 ml


Masukkan air ..daun pandan..agar2..masak hingga agar2 larut...lepas tu masukkan gula dan tutup api..sejukkan. ketepikan.

Bahan B

1. Telur ayam gred B 7 biji ( asingkan putih telur dari  kuning telur)

2. Perisa vanilla 1 1/2 sk

3. Pewarna 1 sk (ikut suka warna apa...saya guna warna merah)


Pukul putih telur hingga betul2 kembang(meringue.. kalau terbalikkan bekas pun adunannya dok  jatuhlah...saya guna stand mixer dok lenguh sangat tangan)..

kemudian masukkan 5 biji kuning telur( 2 kuning telur untuk sos kastard)..pukul telur sampai kembang...

kemudian masukkan agar2 tadi sedikit demi sedikit ( abam tunggu agar2 tu dah sejuk..jgn smpai berketul ya)...masukkan sekali perisa vanilla ke dalam acuan dan pewarna merah...lepas tu masuk dalam loyang plastik dan sejukkan dlm peti ais selama 40 minit  ke 1 jam.



Bahan C

Kuah/ Sos kastard

1. 1 tin susu sejat

2. 1 sb susu pekat

3. 1 biji kuning telur

4. 1 sk perisa vanilla

5. 1 sb tepung kastard ( jangan terlebih nanti pahit)

6. Buah dlm tin ( ni tambahan..boleh bubuh skali masa makan puding tu)

Campurkan semua bahan dlm periuk..kecuali buah dlm tin...kacau rata..kemudian panaskan atas api yg kecil..kacau kuahnya ...klau kuah agak pekat boleh tutup api.

* siram sosnya atas puding..letak buah dlm tin..mkn sejuk2 memang sedap.

 Selamat Mencuba

sumber:Abang

Catat Ulasan

0 Ulasan