RESEPI BENDI GORENG TUMIS BELACAN DENGAN UDANG

 RESEPI BENDI GORENG TUMIS BELACAN DENGAN UDANG


Resepi ini sesuai dimakan ketika lunch bersama nasi putih panas-panas.

Kegemaran bagi Yang mengemari sambal belacan,udang,dan Bendi.makan dengan nasi atau meratah begitu sahaja Tanpa disedari ianya habis sekelip Mata.siap sayur untuk makan malam

P/s : Cara untuk bendi tidak berlendir , Cuci dan toskan bendi , kemudian barulah dipotong

Bahan-bahan 

Bendi 

Udang 

Serbuk belacan 1 sudu besar 

Serbuk perasa 1 sudu kecil

Serbuk kunyit  ½ sudu kecil

Minyak masak secukupnya

Bawang putih 4 ulas ✨

Bawang merah 1 biji ✨

Cili padi merah 4 biji✨

Cili merah 1 Biji✨

Tomato 1 biji✨

  *Kisar atau tumbuk bahan yang bertanda ✨

Cara Masak 

1. Panaskan minyak , masukkan bahan yang telah dikisar tadi , masak sehingga pecah minyak .

2. Kemudian masukkan udang dan masakkan ia seketika .



3. Masukkan serbuk belacan , serbuk perasa dan serbuk kunyit kemudian gaulkan .

4. Masukkan bendi , goreng dan gaulkan sehingga sebati . ( 3 minit )

5. Angkat dan siap untuk dihidang .

kredit: nurul ateekah

Catat Ulasan

0 Ulasan