Resepi Lempeng Berinti Sambal Ikan,Gambar Di Sediakan

 Resepi Lempeng Berinti Sambal Ikan,Gambar Di Sediakan



Kuih ini sangat popular di Terengganu.Kalau anda kesana anda wajib merasai kelazatan kuih ini.

Kuih lama..payoh nok jumpa lening...Lempeng inti @ Sambal Ikan

Resipi Lempeng inti @ sambal ikan

Bahan A : untuk kulit

1. Tepung gandum 350g

2. Susu pekat 1 sb

3. Marjerin 1 sb

4. Telur 1 biji

5. Garam secubit

6. Air 1 cwn

7. Minyak 2 sb (diguna utk canai doh masa nak buat nanti)

Cara membuat:

Campur semua bahan diatas..gaul rata..masukkan air sedikit demi sedikit...uli doh hingga ia tidak melekat dijari..rehatkan doh dalam 20 minit. Seterusnya uli doh kali kedua..sampai tekstur doh jadi licin..bentukkan bulat2..sapukan dengan minyak atau marjerin..rehatkan doh dlm 30 minit...



Bahan B :Inti ikan



1. Ikan selayang 6 ekor( direbus dan ditumbuk)

2. Santan 1/2 kotak kecil

3. Bawang merah 3 biji ( dimayang)

4. Halia 1/2 inci ( dimayang nipis)

5. Cili padi 6 biji

6. Bwg besar 1/2 biji

7. Air 1/2 cwn

8. Garam gula perasa


Cara membuatnya:

Masukkan santan dlm kuali..air..kacau ..masukkan ikan..bawang merah dan halia..masak hingga kering atau lembap..masukkan garam gula dan perasa..serta masukkan cili yang dipotong nipis dan bawang besar....masak sekejap dan tutup api...



Ambil doh tadi bentukkan bagi nipis..letak inti..lipat doh tu...kemudian masak atas api yg kecil..dgn sedikit minyak..bila nampak keperangan..angkat dan siap untuk di makan...



sumber:Muliadi Ramli

Catat Ulasan

0 Ulasan