Resepi Bekang Kuah Lemak Manis Untuk Hi Tea

 Resepi Bekang Kuah Lemak Manis Untuk Hi Tea


Hi Tea ini sangat digemari di negeri Pantai Timur iaitu negeri Terenganu
Anda juga boleh mencubanya
Hi-tea ambe petang ni...

Bekang Kuah Manis dan Lemak

Sokmo2 buat resepi bertimbang, kali ni ambe buat resepi bersukat... ambe try hok ni...(resepi dlm group ni jugak tapi ambe dok ingat doh tuannya)..mintak tuan dia halalkan 

Tested n proven.... kawan2 blh cuba try test buat...senang meseh

Bengkang:

3 cawan tepung beras

2 cawan air sejuk

2 cawan air panas

2 biji telur

Sedikit garam

Cara membuatnya:-

1. Campurkan tepung beras dengan air sejuk dan air panas.

2. Masukkan telur serta sedikit garam dan kacau sebati.

3. Masak di dalam bekas seperti takoyaki atau kuih cara di atas dapur gas. Kaedah memasak seperti kuih cara. Dah masak boleh lah diangkat.

Kuah Manis

Bahan-bahannya:

3 cawan santan

3 sudu besar tepung beras

3/4 nisan Terengganu saiz besar

Sedikit garam

Daun pandan

Cara-caranya:-

Campur semua bahan di atas dan masak sehingga pekat.

Kuah Lemak

Bahan-bahannya:-

3 cawan santan

3 sudu besar tepung beras

2 ekor ikan Selayang/kembung dikukus dan isi ditumbuk halus.

1 biji bawang merah kecil dihiris halus

1/2 inci halia dihiris halus

1/2 sudu kecil halba

Garam secukup rasa

Cara-caranya:-

Campurkan semua bahan di atas dan masak sehingga kuah pekat

Catat Ulasan

0 Ulasan