KARI MERAH THAI IKAN JENAHAK.MENU UNTUK LUNCH
Buka peti ais ..lihat apa ada didalamnya.
Haaa...ada sekor ikan jenahak rupanya.
Lepas la lauk untuk makan tengahari esok ye.
1 ekor ikan-potong dan bersihkan
-1sdt garam
-1sdt lada putih
-1 sdm kulit limau purut
-2 sdm lengkuas
-3 sdm serai
-1 sdm akar ketumbar
-1sdm bwg putih
-10 bj cili kering
-7 bj bwg merah kcik
-1 sdm udg kering
-1 inci kunyit
(Sukatan ni bahannya akak potong dulu)
Lpas tu tumbuk @ blend tak perlu hancur sangat..
Cara
-msukkan 3 sudu makan minyak
-masukkan bahan tumbuk..kacau..dan msukkan 1 liter air.
-masukkan sos ikan,aji,gula
-air limau (jika suka masam sdkit)
-dan msukkan ikan
-terung (kalau ada terung bulat kcik-belah 2)
-terung pipit
-daun limau purut
-cabai besaq merah
-daun selasih..tunggu mendidih dan ikn msk dan hidang...
*Perasa ikut ejas nak sedap sendiri..
-selamat mencuba
sumber:resepi pembuka selera
0 Ulasan