KARI MERAH THAI IKAN JENAHAK.MENU UNTUK LUNCH

 KARI MERAH THAI IKAN JENAHAK.MENU UNTUK LUNCH



Buka peti ais ..lihat apa ada didalamnya.

Haaa...ada sekor ikan jenahak rupanya.

Lepas la lauk untuk makan tengahari esok ye.

1 ekor ikan-potong dan bersihkan


-1sdt garam

-1sdt lada putih

-1 sdm kulit limau purut

-2 sdm lengkuas

-3 sdm serai

-1 sdm akar ketumbar

-1sdm bwg putih

-10 bj cili kering

-7 bj bwg merah kcik

-1 sdm udg kering

-1 inci kunyit

(Sukatan ni bahannya akak potong dulu)

Lpas tu tumbuk @ blend tak perlu hancur sangat..


Cara

-msukkan 3 sudu makan minyak

-masukkan bahan tumbuk..kacau..dan msukkan 1 liter air.

-masukkan sos ikan,aji,gula

-air limau (jika suka masam sdkit)

-dan msukkan ikan

-terung (kalau ada terung bulat kcik-belah 2)

-terung pipit

-daun limau purut

-cabai besaq merah

-daun selasih..tunggu mendidih dan ikn msk dan hidang...

*Perasa ikut ejas nak sedap sendiri..

-selamat mencuba

sumber:resepi pembuka selera

Catat Ulasan

0 Ulasan