RESEPI MUDAH PAIS IKAN KEMBUNG UNTUK BERBUKA
RESEPI MUDAH PAIS IKAN KEMBUNG UNTUK BERBUKA
Bukan sahaja dihari-hari biasa pais ikan kembung ini juga amat popular bila tiba bulan Ramadhan.
Bahan
3 ekor ikan kembung
4 tangkai lada besar merah
3 ulas bawang merah
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
halia dan kunyit hidup
3 batang serai
3 sudu santan kotak
Sedikit air asam jawa
Garam secukupnya
3 helai daun limau purut hiris halus
sedikit serbuk lada
Cara
kisar kesemua bahan.
gaulkan bahan-bahan tadi bersama air asam jawa dan garam,letak sedikit pati ayam.
masukkan ikan kembung dan gaul sebati.
sediakan daun pisang,susun ikan dan bungkus,pin kan kiri dan kanan menggunakan lidi.
panggang atas api sehingga masak.
sumber:Cik Cikputeh Puteh
0 Ulasan