Resepi Masak lemak pucuk ubi telur itik Ini Paling Win

 Resepi Masak lemak pucuk ubi telur itik Ini Paling Win

Kalau anda tak suka juga lauk ni tak tahula..apa-apapun anda wajib cuba baru boleh komen

Bahan2-

-1 biji kelapa (besar) perah ambil santannya- kalau suka kuah pekat boleh tambah ye.,

- 1 ulas bawang putih

- 3 ulas bawang merah

- 3 inci kunyit hidup

- 5 biji telur itik

- secekak pucuk ubi(ambil pucuk sahaja ye, jgn ambil daun yg tua)

- 2 keping asam keping

- 15 bij cili api (pedas ikut kesukaan sendiri)

- 1 batang serai diketuk


Cara Penyediaan :-

- Pucuk ubi dicelur dgn sedikit garam hingga empuk.

- Kelapa diperah ambil santan dan masukkan dalam periuk.

- Kemudian kisar halus bawang merah, bawang putih dan kunyit hidup.

- Curah bahan kisar & serai ke dalam periuk santan tadi dan masak di atas api sederhana.

- Masukkan asam keping, kacau hingga mendidih.

- Selepas itu, pecahkan telur sebiji sebiji hingga habis.

- Apabila telur sudah separuh masak, barulah masukkan pucuk ubi yang sudah dicelur.

- Akhir sekali masukkan garam dan rasalah masinnya... Kalau suka boleh bubuh aji sedikit..

Kredit kepada Pemil

Catat Ulasan

0 Ulasan