Resepi Kuih Talam Keladi Berlauk.Sesuai Untuk Minum Petang

 Resepi Kuih Talam Keladi Berlauk.Sesuai Untuk Minum Petang


 Resepi Kuih Talam Keladi Berlauk.Sesuai Untuk Minum Petang

Tiba2 teringat nak buat Talam Keladi Berlauk .Last pernah buat masa sekolah dulu utk matapelajaran Sains RumahTangga.

Itupun ingat2 lupa resepi.Terpaksa google resepi dan campur aduk ikut kesesuaian selera saya.

Ini menu saya untuk petang ni

Talam Keladi Berlauk

Bahan2nya:

Untuk talam keladi

1 cawan tepung beras

3 sudu makan tepung gandum

3 sudu makan tepung jagung

1 kotak kecil  santan

250 ml air

250-300 gm keladi potong dadu dan kukus

garam

Campurkan tepung beras ,tepung gandum , tepung jagung dan garam

Masukkan air dan santan.

Masukkan keladi dan gaulkan.

Masukkan kedalam periuk atas api yang perlahan ,kacau hingga agak2 likat

Masukkan kedalam loyang yang disapu minyak dan kukus selama 30 minit atau hingga masak

Bahan2 Inti

200 gm daging kisar

100 gm udang kering

2 labu bwg merah

2 ulas bwg putih-tumbuk halus

cili padi

cili merah

daun bawang

daun sup

bawang goreng

1 sudu makan rempah kari daging

garam

Bawang merah +bwg putih potong dadu

Hiris cili padi ,cili merah ,daun bwg dan daun sup

Tumis bwg merah+bwg putih+cili padi

Masukkan udang kering..tumis hingga wangi

Masukkan rempah daging dan daging kisar dan perasan garam

Masukkan sedikit daun bwg +daun sup



Tinggalkan separuh untuk hiasan

Apabila kering tumisan daging ,boleh lah diletakkan diatas talam keladi yg sedah masak.

Kukus lagi selama 5 minit


Bila sudah masak keluarkan dari kukusan dan taburkan daun sup+daun bawang ,cili merah dan bwg goreng.

Bila sejuk ,bolehlah dipotong dan dihidangkan.

Selamat mencuba

sumber:Norhayati Mohd Yusoh

Catat Ulasan

0 Ulasan