Resepi Colek Kering Untuk Buah Sesuai Dengan Kepedasannya


 Resepi Colek Kering Untuk Buah Sesuai Dengan Kepedasannya
Awak suka makan colek tak?.

Mai kak mim ajar wat serbuk  colek kering,

Bila rasa nak makan jambu, pelam ke, buh serbuk ni, gaul jer.

Senang jer buat dia, tengok cara kat gambar deh!


BAHAN -BAHANNYA:



.


Udang kering (1 cawan)

Belacan (2 inci)

Cili kering ( 10 biji, kalau nak pedas, lebihkan)

Gula ( 1½ cawan - tak ada dalam gambar)


CARA MEMBUATNYA:

Potong cili kering, cuci bersih kemudian toskan kering ,



Pastu goreng semua bahan kecuali gula, goreng tanpa minyak (sangai) sampai cili, belacan dan udang garing.




Ni yang dah siap goreng, sejukkan dulu sampai betul² sejuk, pastu kisar kering, kisar sekali ngn gula ye.



Jeng², gini kejadiannya, kalau nak lagi masin tambah garam sikit.. Sebab udang dan belacan dah masin.

Simpan dalam balang.

Bila nak makan, ceduk jer buh dalam pelam.


Lagiii... Begini kejadian nyaaa.. Makk aiii, berair idung dengan kepedasannya.. Huhu


sumber:Mim Yusof

Catat Ulasan

0 Ulasan