Tempoyak amat sinonim dengan masyarakat Melayu ,ramai pula yang jatuh cinta biarpun baru pertama kali mencubanya
BAHAN
400 gm tempoyak
2 sudu kecil pes kunyit hidup
20 tangkai cili padi – kisar
500 ml santan pekat
Sedikit garam
BAHAN HIRISAN HALUS
2 ikat pucuk ubi kayu
4 helai daun kunyit muda
6 helai pucuk labu
8 ulas bawang merah – hiris
3 ulas bawang putih – hiris
20 biji petai – tanpa kulit
4 batang serai – hiris
4 tangkai cili hijau – hiris
4 tangkai cili merah – hiris
CARA
Bubuh tempoyak, pes kunyit hidup, cili padi dan santan pekat ke dalam periuk. Didihkan di atas api sederhana sambal dikacau perlahan-lahan.
Reneh selama 5 minit hingga 10 minit. Kacau seketika.
Masukkan hirisan bawang merah, bawang putih, petai, serai, cili hijau dan cili merah. Kacau rata.
Kemudiannya masukkan hirisan daun pucuk ubi kayu, daun kunyit dan pucuk labu. Kacau rata.
Akhir sekali, bubuh garam secukup rasa. Apabila tempoyak sudah pekat, tutupkan api. Angkat dan hidangkan.
0 Ulasan