Resepi Tempoyak Daun Masak Lemak,Chef Ajar Kita Masak

 Tempoyak amat sinonim dengan masyarakat Melayu ,ramai pula yang jatuh cinta biarpun baru pertama kali mencubanya

BAHAN


400 gm tempoyak


2 sudu kecil pes kunyit hidup


20 tangkai cili padi – kisar


500 ml santan pekat


Sedikit garam


BAHAN HIRISAN HALUS


2 ikat pucuk ubi kayu


4 helai daun kunyit muda


6 helai pucuk labu


8 ulas bawang merah – hiris


3 ulas bawang putih – hiris


20 biji petai – tanpa kulit


4 batang serai – hiris


4 tangkai cili hijau – hiris


4 tangkai cili merah – hiris


CARA


Bubuh tempoyak, pes kunyit hidup, cili padi dan santan pekat ke dalam periuk. Didihkan di atas api sederhana sambal dikacau perlahan-lahan.

Reneh selama 5 minit hingga 10 minit. Kacau seketika.

Masukkan hirisan bawang merah, bawang putih, petai, serai, cili hijau dan cili merah. Kacau rata.

Kemudiannya masukkan hirisan daun pucuk ubi kayu, daun kunyit dan pucuk labu. Kacau rata.

Akhir sekali, bubuh garam secukup rasa. Apabila tempoyak sudah pekat, tutupkan api. Angkat dan hidangkan.

Catat Ulasan

0 Ulasan