RESEPI GULAI KUNING IKAN AYE/TONGKOL CITARASA PANTAI TIMUR

 RESEPI GULAI KUNING IKAN AYE/TONGKOL CITARASA PANTAI TIMUR


Lauk ini memang sangat sinonim dengan orang pantai timur

Masak by; @thesisterscookingproject

Hidangan; 4orang

.

1/2ekor Ikan Aye/Tongkol

.

*ikan tongkol rebus dulu dengan asam keping. Tapi sistur short cut je. Tak rebus

.

1bj Bawang Merah

2ulas Bawang Putih

1in Lengkuas

4kpg Cili Kering

.

Kisar semua bahan di atas dan masukkan ke dalam periuk

.

2kpg Asam Keping

1sk Serbuk Kunyit

1/2cawan Air

.

Masukkan bahan di atas dan masak sehingga mendidih. Kemudian masukkan ikan aye/tongkol dan biarkan sehingga ikan masak. (ikan tak hancur sebab dah masukkan asam keping awal2)

.

1/2cawan Santan

Garam

Gula/perasa

Cili Api

.

Masukkan santan, garam, gula/perasa dan cili api. Masak sehingga mendidih. Sesuaikan rasa. Siap

Sumber; by_azahzara

Catat Ulasan

0 Ulasan