RESEPI GULAI KUNING IKAN AYE/TONGKOL CITARASA PANTAI TIMUR
Lauk ini memang sangat sinonim dengan orang pantai timur
Masak by; @thesisterscookingproject
Hidangan; 4orang
.
1/2ekor Ikan Aye/Tongkol
.
*ikan tongkol rebus dulu dengan asam keping. Tapi sistur short cut je. Tak rebus
.
1bj Bawang Merah
2ulas Bawang Putih
1in Lengkuas
4kpg Cili Kering
.
Kisar semua bahan di atas dan masukkan ke dalam periuk
.
2kpg Asam Keping
1sk Serbuk Kunyit
1/2cawan Air
.
Masukkan bahan di atas dan masak sehingga mendidih. Kemudian masukkan ikan aye/tongkol dan biarkan sehingga ikan masak. (ikan tak hancur sebab dah masukkan asam keping awal2)
.
1/2cawan Santan
Garam
Gula/perasa
Cili Api
.
Masukkan santan, garam, gula/perasa dan cili api. Masak sehingga mendidih. Sesuaikan rasa. Siap
Sumber; by_azahzara
0 Ulasan