RESEPI GULAI IKAN KERING,JADI PILIHAN RAKYAT KELANTAN

RESEPI GULAI IKAN KERING JADI PILIHAN RAKYAT KELANTAN

Kalau ke negeri Kelantan anda wajib lauk gulai ikan kering ini.
Dimakan pula dengan sambal belacan dan nasi putih panas-panas
apalagi memang terangkat la jawabnya


BAHAN-BAHAN:

3-4 ekor ikan kering | dibasuh
Timun | dibelah kecil
5-6 biji cili hijau
1 -2 keping nanas | dipotong dadu
Santan secukupnya - ikut jumlah kuah yang anda nak & jumlah ikan yang digunakan
Garam, gula dan perasa secukupnya


BAHAN KISAR:

1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
3-4 tangkai cili kering
1 biji cili merah
2-3 biji cili padi - jika nak rasa pedas
2 inci kunyit segar
Sedikit lengkuas

CARA MEMASAK:

1. Masukkan santan dan bahan kisar ke dalam kuali. Buka api dan biarkan mendidih. Pastikan santan selalu dikacau bagi mengelakkan kuah berketul.

2. Kemudian masukkan ikan kering, hirisan nanas, lada/cili hijau dan timun.

3. Perasakan dengan garam, gula dan perasa dengan secukupnya. Jangan letak garam terlalu banyak kerana ikan kering sudah memberikan rasa masin.

4. Asam keping juga tidak digunakan kerana nanas sudah memberikan rasa masam pada kuah.

5. Biarkan gulai mendidih sekali lagi dan boleh padamkan api.
6. Sedia untuk dinikmati.

KREDIT RESIPI & FOTO: ZAT HERNANI

Catat Ulasan

0 Ulasan