Mak Ajar Cara Masak Acar Pisang Gala.Jom Tengok Resepi

Saya pernah makan sekalibrasanya,itupun ketika majlis perkahwinan saudara yang tinggal di Pantai timur.Lauk ini sangat terkenal disana.

Kita ikuti resepi yang dishare oleh saudara Ben Safwan


Ben nak kongsi cara mok Ben buat acar pisang galo yang paling sedap di tekak Ben.

Pisang galo atau pisang benggala ni kena ambil yang sederhana muda lagi. Baru sedap. Untuk sukatan ni dalam anggaran 1.4-1.6 kilogram pisang.

Mula-mula kena kupas kulit pisang memanjang. Tinggalkan sikit lepas tu kelar manja. Untuk bagi getah ,rasa pahit keluar dan rasa acar meresap masuk dalam pisang. Sambil kupas tadi,terus masukkan pisang dan rendam ke dalam air dicampur 2 genggam garam kasar selama 60 minit minima.

Tujuan dia untuk buang getah,rasa kelat pisang dan elakkan warna pisang jadi lebam.

Dah siap,toskan dengan air bersih. Dalam periuk lain,didihkan air dalam periuk dan baru celur pisang hingga separuh masak. Tujuan untuk lembutkan dan buang lagi rasa kelat.Dah toskan dan sejuk,perah sedikit pisang biar keluarkan air kelat pisang.

Dah masuk bahagian nak buat kuah acar pisang galo.

Kisar 7 biji besar bawang merah saiz 50 sen lama,3 ulas bawang putih sederhana,1/2 inci halia.

Panaskan 4-5 sudu makan minyak,tumis bahan kisar hingga kekuningan.Baru tambah masuk 5-6 sudu makan cili kisar. Tumis lagi hingga pecah minyak.Api sederhana besar

Tambah 1 1/2 senduk cuka,2 senduk gula, 2 sudu teh garam,400 gram santan pekat,200 ml air untuk kali pertama.


Baru tambahkan pisang dan masak hingga mendidih.
Tambah hirisan bawang besar dan cili besar jika suka.

Sesuaikan rasa buat kali terakhir mengikut selera anda. Rasa acar yang sedap ada rasa masam,manis yang sesuai.

Jangan terus makan. Biarkan sekurang-sekurangnya 1 jam untuk rasa acar bercampur sebati dengan pisang.
Lagi sedap semalaman.

Kuah acar camni boleh digunakan untuk masak timun,rebung,umbut kelapa ,timun+ taugeh. Sesuai makan dengan ikan goreng,ikan bakar.

Resepi oleh : Ben Safwan

Catat Ulasan

0 Ulasan