Resepi Sambal daging cili api kacang panjang..Sekali cuba pasti nak lagi.
Wah...inilah resepi yang ditunggu-tunggu,seisi rumah memang menyukai daging yang dimasak cara sebegini apatah lagi bila dimakan bersama nasi putih
**Daging batang pinang di hiris nipis dan di gaul bersama serbuk kunyit dan garam, kemudian goreng - ketepikan ( jangan goreng terlalu lama nanti keras tak sedap)
Bahan kisar A
Cili api 15 - 20 ulas
Bawang putih 4-5 ulas
1 biji bwg besar
Cili api 15 - 20 ulas
Bawang putih 4-5 ulas
1 biji bwg besar
Bahan B
2" halia di hiris
1sdb kicap pekat manis
1sdb sos tiram
2sdb sos tomato
6-8sdb sos cili
Garam
Gula
2" halia di hiris
1sdb kicap pekat manis
1sdb sos tiram
2sdb sos tomato
6-8sdb sos cili
Garam
Gula
Bahan C
Daging yang telah di goreng
Daging yang telah di goreng
Bahan D
Cili besar merah dan hijau di hiris
1 biji bawang besar di hiris
Kacang panjang
Cili besar merah dan hijau di hiris
1 biji bawang besar di hiris
Kacang panjang
#tumis bahan A hingga pecah minyak, kemudian masukkan bahan B, masak sambalnya hingga agak pekat dan naik minyak...kemudian masukkan daging kacau sebati agar bersalut bersama sambal dan akhir sekali masukkan bahan D.
kredit: ziera xiera
0 Ulasan