Resepi Acar Timun Rangup Untuk Di Makan Dengan Nasi Minyak Pengantin

Resepi Acar Timun Rangup  Untuk Di Makan Dengan Nasi Minyak Pengantin
Acar sentiasa jadi penyedap makanan.Tanpa acar pastinya rasa makanan yang dimakan terasa sedikit hambar.
Bagaimanapun ada teknik untuk membuat acar

Bahan A :
Lobak (dibuang kulit dan potong memanjang macam lidi mancis).
Timun, tidak perlu dibuang kulitnya (dipotong beberapa bahagian kemudian bahagian yang dipotong dikerat kepada 4 bermakna tengahnya itu dibuang jangan digunakan, harap faham. Kemudian dipotong memanjang macam lidi mancis).

Bawang kecil dan bawang putih (dibuang kulitnya, biarkan sebiji-sebiji).
Cili merah dan hijau, dibelah jangan putus.
Halia dimayang (potong seperti lobak dan timun juga).
Secukup biji sawi.
Bahan B :
Cili kering yang telah direbus dan dicuci bersih,
Bawang merah,
Bawang putih,
Halia,
Kunyit hidup.
Bahan C :
Cuka,
Gula,
Serbuk perasa (optional),
Garam jika perlu (jangan bubuh dulu sebab garam sudah digaul dengan bahan A tadi), jika perlu baru tambah.
Cara-cara Menyediakan :
Kesemua bahan A digaul rata dengan garam secukup rasa.
Dibiarkan sebentar, nanti air dari timun akan keluar dengan sendirinya. Toskan airnya.
Kesemua bahan B dikisar halus.
Tumis bahan B hingga betul-betul garing.
Kemudin masukkan bahan C dan masak hingga pekat.
Akhir sekali masukkan bahan A dan gaul rata.
Tutup api. Siap.
sumber:sedapnya resepi

Catat Ulasan

0 Ulasan