Bubur Asyura Kedah ,Ramai Pula Minta Resepi
10 Muharam...biasanya bermulalah penyediaan bubur asyura
Bahan-Bahan Resepi Bubur Asyura Kedah Yang Sedap Dan Simple :
Untuk bahan-bahan bubur asyura kedah:
Bahan bubur (A)
2 kampit 500 gram tepung beras = 1 kg.
200 gm tepung jagung
2 kg pisang emas anggaran
1 liter pati santan KHALIS
1 tin susu
2 tin jagung
1,5 kg gula pasir
0,5 kg gula merah
200 gm sagu putih
Kismis
2 helai daun pandan
Garam
Bahan bubur (B)
1 kg kacang hijau
500 gm kacang kuda
500 gm kacang ketupat
500 gm kacang merah ABC
1 kg ubi keledek kuning
Cara Mudah Membuat Resepi Bubur Asyura Kedah Yang Sedap Dan Simple
Penyediaan
Potong pisang emas dan ubi keledak yang dah di buang kulitnya dan potong dadu, rebus bahan (B) sehingga empuk tapi untuk ubi keledak rebus setengah matang jangan sampai hancur dan lepas tu toskan, jangan buang air rebusan ubi keledah gunakan untuk membancuh tepung.
Larutkan gula merah dengan air di atas dapur kemudian tepiskan, lepas tu didihkan gula putih dan air di atas dapur juga hingga larus kemudian tepiskan dan akhir sekali rendam sagu hingga kembang kemudian toskan.
Cara memasak
Gaul semua bahan larutan gula merah dan putih, air rebusan keledak, susu cair, pati santan, tepung jagung dan beras sehingga sebati kemudian tepis. Boleh guna blander masukkan semua bahan dan kisar hingga halus, lepas tu masukkan kuali besar dan kacau di atas api hingga separuh pekat.
Setelah 1/2 pekat masukkan kacang ketupat, kuda dan merah juga ubi keledek, kismis, sagu, jagung dan daun pandan, kecilkan api dan kacau sehingga 3/4 pekat lepas tu masukkan pisang dan kacau lagi hingga masak.
Mengambil masa lebih kurang 2 jam untuk masak, pastikan adunan masak dengan olek dengan mengambil sikit adunan dan letakkan di atas piring tunggu hingga sejuk dan golek adunan di atas piring, sekiranya ia melekat maknanya adunan belum betul-betul masak dan kacau lagi.
Tuang adunan tadi di atas bekas setelah masak, biarkan sejuk di luar lepas tu masukkan dalam peti ais untuk di sejukkan.
Kredit : Resepimasakanlengkap
10 Muharam...biasanya bermulalah penyediaan bubur asyura
Bahan-Bahan Resepi Bubur Asyura Kedah Yang Sedap Dan Simple :
Untuk bahan-bahan bubur asyura kedah:
Bahan bubur (A)
2 kampit 500 gram tepung beras = 1 kg.
200 gm tepung jagung
2 kg pisang emas anggaran
1 liter pati santan KHALIS
1 tin susu
2 tin jagung
1,5 kg gula pasir
0,5 kg gula merah
200 gm sagu putih
Kismis
2 helai daun pandan
Garam
Bahan bubur (B)
1 kg kacang hijau
500 gm kacang kuda
500 gm kacang ketupat
500 gm kacang merah ABC
1 kg ubi keledek kuning
Cara Mudah Membuat Resepi Bubur Asyura Kedah Yang Sedap Dan Simple
Penyediaan
Potong pisang emas dan ubi keledak yang dah di buang kulitnya dan potong dadu, rebus bahan (B) sehingga empuk tapi untuk ubi keledak rebus setengah matang jangan sampai hancur dan lepas tu toskan, jangan buang air rebusan ubi keledah gunakan untuk membancuh tepung.
Larutkan gula merah dengan air di atas dapur kemudian tepiskan, lepas tu didihkan gula putih dan air di atas dapur juga hingga larus kemudian tepiskan dan akhir sekali rendam sagu hingga kembang kemudian toskan.
Cara memasak
Gaul semua bahan larutan gula merah dan putih, air rebusan keledak, susu cair, pati santan, tepung jagung dan beras sehingga sebati kemudian tepis. Boleh guna blander masukkan semua bahan dan kisar hingga halus, lepas tu masukkan kuali besar dan kacau di atas api hingga separuh pekat.
Setelah 1/2 pekat masukkan kacang ketupat, kuda dan merah juga ubi keledek, kismis, sagu, jagung dan daun pandan, kecilkan api dan kacau sehingga 3/4 pekat lepas tu masukkan pisang dan kacau lagi hingga masak.
Mengambil masa lebih kurang 2 jam untuk masak, pastikan adunan masak dengan olek dengan mengambil sikit adunan dan letakkan di atas piring tunggu hingga sejuk dan golek adunan di atas piring, sekiranya ia melekat maknanya adunan belum betul-betul masak dan kacau lagi.
Tuang adunan tadi di atas bekas setelah masak, biarkan sejuk di luar lepas tu masukkan dalam peti ais untuk di sejukkan.
Kredit : Resepimasakanlengkap
0 Ulasan