Resepi Sambal Tumis Ikan Tongkol,Rasanya Bukan Biasa-biasa
Andai ingin merasa sedikit kelainan anda boleh mencuba resepi ini.
Resepi arwah mak long saya. Rasa dia pulak bukan macam sambal tumis biasa sebab bahan dia pun lain sikit..
Kat sini saya share ya bahan-bahannya. Semoga ilmu yang dikongsi ini memberi kebaikan buat arwah mak long saya. InsyaAllah.
Bahan kisar.
Bawang besar 2 ulas
Halia (2cm)
Kayu manis 1 batang dan bunga lawang 2 biji (rendam dulu untuk lembutkan).
Cara memasak:
Tumis semua bahan kisar,masukkan 2 sudu cili kisar. Masak sampai pecah minyak.
Masukkan air asam jawa, garam dan serbuk perasa. Dah semua sebati masukkan ikan yang digoreng terlebih dahulu. Ikut resepi sebenar guna ikan kayu/tongkol. Tapi kalau nak letak ikan lain pun tak ada masalah.
Selalunya sambal tumis kalau nak sedap, petuanya jangan masak macam nak lari dari rumah tau Masak slow-slow. Relaks-relaks sudah . Dan sambal tumis ni memang tak masuk belacan.
So..cubalah nanti. Simple ja...
sumber:Suhaini Shamsuddin
Andai ingin merasa sedikit kelainan anda boleh mencuba resepi ini.
Resepi arwah mak long saya. Rasa dia pulak bukan macam sambal tumis biasa sebab bahan dia pun lain sikit..
Kat sini saya share ya bahan-bahannya. Semoga ilmu yang dikongsi ini memberi kebaikan buat arwah mak long saya. InsyaAllah.
Bahan kisar.
Bawang besar 2 ulas
Halia (2cm)
Kayu manis 1 batang dan bunga lawang 2 biji (rendam dulu untuk lembutkan).
Cara memasak:
Tumis semua bahan kisar,masukkan 2 sudu cili kisar. Masak sampai pecah minyak.
Masukkan air asam jawa, garam dan serbuk perasa. Dah semua sebati masukkan ikan yang digoreng terlebih dahulu. Ikut resepi sebenar guna ikan kayu/tongkol. Tapi kalau nak letak ikan lain pun tak ada masalah.
Selalunya sambal tumis kalau nak sedap, petuanya jangan masak macam nak lari dari rumah tau Masak slow-slow. Relaks-relaks sudah . Dan sambal tumis ni memang tak masuk belacan.
So..cubalah nanti. Simple ja...
sumber:Suhaini Shamsuddin
0 Ulasan