Resepi Kerabu Bayam BRAZIL Dengan Mempelam Jadi Pilihan Seisi Keluarga
Bagi peminat kerabu...tentunya kerabu bayam Brazil kali ini menjadi pilihan untuk lunch.Kalau anda google pun memang beraneka resepi yang akan anda jumpa,namun resepi ini antara yang paling mudah untuk disediakan.
Mari lihat bahan yang diperlukan
Bahan2
- Sebiji mempelam epal di mayang halus
- Secekak bayam brazil
- 8biji cilipadi
- 2biji cili besar
- 4ulas bawang merah
- Belacan sebesar ibu Hari
- Kelapa parut rm1
- Santan rm1
- Udang kepal(Saya campur yang kuning dan oren)
- Gula ,garam dan aji
- Sebiji mempelam epal di mayang halus
- Secekak bayam brazil
- 8biji cilipadi
- 2biji cili besar
- 4ulas bawang merah
- Belacan sebesar ibu Hari
- Kelapa parut rm1
- Santan rm1
- Udang kepal(Saya campur yang kuning dan oren)
- Gula ,garam dan aji
Caranya..
Tumbuk cilipadi,cili besar, belacan,seulas bawang merah dan kelapa parut,gaul kesemua bahan tumbuk dengan mempelam,bayam brazil (bayam brazil kalau nak hiris bagi kecik2 pun boleh) udang kepal,bawang merah yang dimayang serta santan...
perasakan dengan garam gula ,aji...tak perlu letak asam sebab kita ada mempelam, bayam brazil tak perlu celur Kita buat mentah untuk rasa yang rangup....mudah kan... semoga bermanfaat untuk semua
Cdt: mimi mahmud
0 Ulasan