Resepi Kayu Keramat,Makanan Kegemaran Rakyat Terengganu
Kuih Kayu Keramat.
500g tepung gandum
1 camca soda bikarbonat
1 camca teh yis mauripan
6 sudu makan gula (boleh tambah gula lagi kalau nak manis.
1 camca makan planta/butter
230ml/1gelas air suam -
bubuh sedikit2 garam -
-Yis dibancuh dengan sedikit air suam dan biarkan yis kembang seketika
-Bancuh gula dengan air lebihan yis tadi.
-Tepung digaul dengan planta sehingga sebati kemudian masukkan soda bikarbonat dan digaul rata. Kemudian masukkan air yis dan air gula yang dibancuh tadi sedikit demi sedikit.
Uli sehingga doh sebati dan biarkan doh mengembang 2 kali
ganda. (anggaran 1jam lebih)
Tumbuk2an doh, dan potong memanjang lebih kurang 5-7cm.
Panaskan minyak. Tarik doh sedikit dan pusingkan kemudian goreng hingga kekuningan..
Resepinya:
Orang terengganu panggil
'KAYU KERAMAT'
Lebih sedap dari Kuih Cakui....
Orang terengganu panggil
'KAYU KERAMAT'
Lebih sedap dari Kuih Cakui....
Jom lihat resepi sebenar dari orang Terengganu
Bahan-bahan
Kuih Kayu Keramat.
500g tepung gandum
1 camca soda bikarbonat
1 camca teh yis mauripan
6 sudu makan gula (boleh tambah gula lagi kalau nak manis.
1 camca makan planta/butter
230ml/1gelas air suam -
bubuh sedikit2 garam -
Cara membuatnya:
-Yis dibancuh dengan sedikit air suam dan biarkan yis kembang seketika
-Bancuh gula dengan air lebihan yis tadi.
-Tepung digaul dengan planta sehingga sebati kemudian masukkan soda bikarbonat dan digaul rata. Kemudian masukkan air yis dan air gula yang dibancuh tadi sedikit demi sedikit.
Uli sehingga doh sebati dan biarkan doh mengembang 2 kali
ganda. (anggaran 1jam lebih)
Tumbuk2an doh, dan potong memanjang lebih kurang 5-7cm.
Panaskan minyak. Tarik doh sedikit dan pusingkan kemudian goreng hingga kekuningan..
Resepi : Jieji Mustaffa
0 Ulasan